Tientallen steden maken zich zorgen om opvang asielzoekers

Opvang bij Ter Apel.Beeld Anp

In navolging van de vier grote steden maakt ook het stedennetwerk G32 zich ernstig zorgen over de opvang van asielzoekers. In de G32 zitten 37 (middel)grote steden door het hele land. Zij hebben vandaag een brandbrief gestuurd aan het kabinet. Ze dringen hierin vooral aan op versoepeling van de regels voor de huisvesting van de vluchtelingen.

Volgens de steden verloopt de doorstroming van een azc naar een woning stroef. Via het zogenoemde gemeentelijke versnellingsarragement (GVA) zijn er tot nu toe slechts vijftig mensen gehuisvest, terwijl er bijna tienduizend zijn die versneld aan een woning geholpen moeten worden.

Volgens de G32 komt dit doordat de vergoeding voor deze huisvesting te laag is. Dit bedrag moet worden verdubbeld van 50 naar 100 euro. Ook moet het Rijk de eis loslaten dat alleen subsidie wordt gegeven al er minstens vier statushouders in een woning verblijven.

Volgens de gemeenten dreigen asielzoekers weer te moeten worden opgevangen in sporthallen als er niets verandert aan de doorstroming. Ook vindt de G32 het onwenselijk dat de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning ten koste gaat van andere woningzoekenden.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht stuurden vorige week al een brandbrief naar de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Ze zeggen niet mee te kunnen werken aan de opvang van nieuwe burgers als de handvatten ontbreken om deze mensen een eerlijke kans te bieden op zelfstandigheid.

Heumensoord bijna leeg

Tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen stroomt deze week heel snel leeg. Van de bijna drieduizend vluchtelingen die in de paviljoens verbleven zijn er nog maar zo'n tweehonderd over. Bewoners zijn over heel Nederland verspreid naar noodopvanglocaties en asielzoekerscentra. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vertrekken de laatste bewoners begin volgende week. Voorzieningen als de school, de peuteropvang en de bibliotheek zijn al gesloten.

Kamp Heumensoord is in oktober vorig jaar in gebruik genomen. Op 2 mei moet het kamp leeg zijn. Het COA heeft een maand nodig om het bosgebied deels te ontruimen en schoon te maken. In juni verblijven deelnemers aan de Special Olympics (sportwedstrijden voor gehandicapten) in het kamp. Daarna huisvest Defensie er zo'n zesduizend militaire lopers van de Vierdaagse. In Nijmegen gaat in september een nieuwe noodopvang voor vijfhonderd mensen open.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is trots op zijn inwoners, zei hij eerder. Er is nooit verzet tegen de grote stroom vluchtelingen op Heumensoord geweest. Vele honderden Nijmegenaren hebben vrijwilligerswerk gedaan en spullen geschonken. Op Heumensoord woonden voornamelijk Syriërs en Eritreeërs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden