Palestijnse jongeren gearresteerd door de Israëlische politie na rellen op de tempelberg. (Photo by Menahem KAHANA / AFP) Beeld AFP
Palestijnse jongeren gearresteerd door de Israëlische politie na rellen op de tempelberg. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)Beeld AFP

Islamitische heiligdom

Tientallen Palestijnen raken gewond bij rellen rond al-Aqsa moskee in Jeruzalem

Meer dan 150 Palestijnen en drie Israëlische politie-agenten zijn gewond geraakt na onlusten rondom het Al-Aqsacomplex. De zorgen over een mogelijke escalatie nemen toe.

Isabel Bolle

Bij confrontaties tussen de Israëlische politie en Palestijnse moskeegangers in het complex van de al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem zijn vrijdag zeker 152 Palestijnen en drie Israëlische politieagenten gewond geraakt. Kort na het ochtendgebed viel de politie het complex binnen, naar eigen zeggen omdat enkele Palestijnen vanuit de ingang met stenen en rotjes in de richting van agenten en de nabijgelegen Klaagmuur zouden hebben gegooid. Sommige Palestijnen bevestigen tegen persbureau AP dat er na het gebed een groepje Palestijnen stenen gooiden naar de politie, waarna de inval begon.

Ten tijde van de politieactie waren er duizenden Palestijnen aanwezig voor het gebed, en het duurde uren voordat er een einde kwam aan de ongeregeldheden. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan zijn alle gewonden inmiddels overgebracht naar nabijgelegen ziekenhuizen, en zijn de meeste verwondingen veroorzaakt door rubberkogels, flitsgranaten en slagen met politiestokken. Acht Palestijnen liggen als het gevolg van hun verwondingen op de intensive care, ook zijn er honderden Palestijnen gearresteerd. Tegen het middaggebed – dat druk werd bezocht vanwege de islamitische vastenmaand ramadan – was de rust weer deels teruggekeerd.

Facebookbericht

Het Al-Aqsacomplex ligt op de Tempelberg, en is zowel binnen de islam als het jodendom een heilige plek. In het verleden hebben zich hier vaker confrontaties tussen Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnen voorgedaan, met name als de verhoudingen tussen beide groepen extra hooggespannen waren. Ook nu is er veel nervositeit: in de afgelopen weken is Israël opgeschrikt door de dodelijkste reeks terreuraanslagen tegen Israëlische burgers in jaren, waarbij twaalf Israëliërs en twee Oekraïners zijn gedood.

De Israëlische autoriteiten slaan hard terug op de bezette Westelijke Jordaanoever met invallen die volgens de Israëlische premier Naftali Bennett Palestijnse militanten moeten uitschakelen die betrokken waren bij de aanslagen. De regering vreest dat er dit weekend, tijdens het Joodse feest Pesach, nog meer aanslagen zullen zijn. Tijdens de Israëlische operaties op de Westoever zijn er sinds maart 29 Palestijnen gedood, onder wie een ongewapende oudere vrouw en een mensenrechtenadvocaat die net zijn neefjes naar school had gebracht.

Intussen groeien de zorgen dat de onrust rondom Al-Aqsa zal leiden tot verdere escalatie. De beelden van agenten die met rubberkogels op de menigte schieten, van jongeren die stenen en vuurwerk naar de politie gooien en van traangas dat de moskee wordt ingeschoten lijken sterk op de beelden van de onlusten van een jaar geleden. Oplopende spanningen ontaardden toen een elfdaagse oorlog tussen Israël en de Palestijnse Hamas-beweging. Premier Bennett riep vrijdagmiddag een spoedberaad bijeen, om de gespannen situatie te bespreken.

Lees ook:

Israël bereidt zich voor op ‘golf van aanslagen’

Na een reeks aanslagen houdt Israël rekening met nog meer aanvallen.

Israëlische kolonisten eisen Oost-Jeruzalem op, en dus moet Ayoub Salem verhuizen

Een ultrarechtse Israëlische parlementariër heeft zich gevestigd in een omstreden wijk in Oost-Jeruzalem. Dat veroorzaakt grote spanningen met de Palestijnse bewoners.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden