Kabinetsmaatregelen

Tientallen miljarden voor de economie: een ongekend noodplan voor een ongekende situatie

De cafés op het Plein in Den Haag ruimen het terras op na het besluit om alle horeca te sluiten.Beeld ANP

Het kabinet trekt tien tot twintig miljard euro uit om de ergste economische nood te leningen. Of zonodig meer. Een overzicht van de maatregelen.

Zzp’ers

Zij staan in de frontlinie bij zwaar weer, zei minister Wouter Koolmees van sociale zaken over de ruim een miljoen zelfstandige ondernemers zonder personeel. Om die harde klappen op te vangen, kunnen noodlijdende zzp’ers binnenkort bij hun gemeente aankloppen. Drie maanden lang wordt hun inkomen dan aangevuld tot het sociaal minimum met een maximum van 1500 euro netto per huishouden. De inkomensaanvulling hoeft nadien niet te worden terugbetaald. Nog een opsteker: gemeenten houden hierbij geen rekening met het inkomen van de partner, de levensvatbaarheid van de onderneming of het vermogen van de zzp’er. Ook zelfstandigen met een eigen huis maken dus aanspraak op de aanvulling. Maar, maande Koolmees, ga niet morgen al naar de gemeente. “Wij hebben tijd nodig om deze regeling goed neer te zetten.” Wie overigens liever een bedrijfslening heeft dan een inkomensaanvulling, kan ook bij de gemeente aankloppen. 

Het loon van werknemers

Bloemkwekerijen, reisorganisaties en andere midden- en kleinbedrijven hoopten er al op: steun van de overheid om de lonen van hun personeel door te kunnen betalen. De afgelopen weken meldden maar liefst 78.000 ondernemers zich voor de zogeheten werktijdverkorting. Een gigantisch record, meent minister Koolmees. Normaal maken jaarlijks honderd tot tweehonderd bedrijven gebruik van de regeling. Vanaf gisteren is de werktijdverkorting van de baan. Want te log en te omslachtig om snel te kunnen handelen, aldus de minister. 

In plaats daarvan kunnen bedrijven beroep doen om de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud. Ondernemers met meer dan 20 procent omzetverlies kunnen er drie maanden lang op rekenen dat de overheid 90 procent van hun loonkosten voor haar rekening neemt. De maatregel geldt ook voor flexwerkers. Voorwaarde is wel dat er niemand binnen het bedrijf wordt ontslagen en alle lonen worden doorbetaald. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart en ondernemers kunnen al een voorschot aanvragen bij uitkeringsinstantie UWV. Wie beroep heeft gedaan op de regeling werktijdverkorting hoeft geen nieuwe aanvraag te doen, en doet automatisch mee aan de nieuwe regeling. 

Bedrijven die dicht moeten

Musea, schouwburgen, coffeeshops, restaurants, koffie- en lunchtenten, maar ook yogascholen, fitnessscholen en voetbalclubs. Allemaal hoorden ze afgelopen zondag plots dat ze hun deuren per direct moesten sluiten. Dan zijn er nog de reisorganisaties die als gevolg van de coronamaatregelen genoodzaakt waren verschillende reizen te schrappen. Voor deze direct door de maatregelen getroffen ondernemers richt het kabinet een noodloket in. Eenmalig hebben zij recht op 4000 euro. Maar er komt meer. Het kabinet broedt nog op een een reeks ‘passende maatregelen’. Deze moeten nog worden uitgewerkt en aan de Europese Commissie worden voorgelegd. 

Belastingverlichting en krediet­steun voor alle bedrijven

Van grote luchtvaartmaatschappijen als KLM tot aan de zelfstandige thuiskapper op de hoek. Allemaal kunnen ze de komende maanden uitstel aanvragen voor betaling van de de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelasting. Wie al een verzuimboete heeft ontvangen omdat de betaling nog niet binnen is, hoeft deze niet te betalen. De invorderingsrente voor alle belastingschulden gaat van 4 naar nagenoeg 0 procent. En ook de belastingrente, die geldt op het moment dat de aangifte te laat binnen is, gaat van 4 naar bijna 0 procent. 

Mkb’ers en grote bedrijven die door de coronaproblematiek maar moeilijk aan een lening of bankgarantie kunnen komen, worden ook bijgestaan. Een regeling die het aanvragen van leningen en bankgaranties gemakkelijker maakt, wordt verruimd. Voor kleine bedrijven en zzp’ers in nood geldt dat zij de komende zes maanden niet hoeven af te lossen als ze een lening hebben lopen bij kredietverstrekker Qredits. Ook is hun rente automatisch verlaagd naar 2 procent. De verwachting is dat Qredits 3000 tot 6000 kleine ondernemingen in zwaar weer wat verlichting kan bieden. Ook staat het kabinet binnenkort borg voor de leningen van land- en tuinbouwbedrijven.

Het kabinet gaat nog in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten over de mogelijkheid om (voorlopige) lokale aanslagen aan ondernemers stop te zetten en al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken. Denk aan toeristenbelasting.

Werkgevers en vakbonden positief

VNO-NCW:

Het kabinet neemt ‘goede aanvullende stappen’ om ondernemers van klein tot groot te ondersteunen nu ze door de coronacrisis in problemen komen. Het zijn woorden van ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland over de Haagse steunmaatregelen. Volgens de organisaties moet de komende dagen duidelijk worden of de maatregelen in de praktijk voldoende zijn. “Met verschillende specifieke sectoren en het kabinet moeten we kijken wat misschien extra nodig is of waar verbeteringen kunnen worden doorgevoerd om zaken te versnellen”, aldus de organisaties. 

FNV: 

“Het kabinet komt hiermee met goede maatregelen waarin ook onze inzet, het behoud van werk en inkomen, centraal staat. We zijn verheugd dat veel van de voorstellen die wij samen met werkgevers hebben gedaan hun plek hebben gevonden in het noodpakket”, zegt voorzitter Han Busker van vakbond FNV. “Het is heel goed dat de maatregelen niet alleen gelden voor mensen in vaste dienst, maar ook voor mensen met onzekere contracten en zzp’ers”, zegt Busker ook.

De Werkvereniging

“Ik ben heel positief verrast”, zei Roos Wouters van de Werkvereniging in een interview met radiozender BNR. De voorzitter van de vereniging voor alle werkenden vroeg zich na de beruchte zzp-uitspraak van minister Eric Wiebes af of het wel goed ging komen. Zzp’ers hebben zelf voor het ondernemersrisico gekozen. Ook in tijden van crisis, zei de minister van economische zaken met zoveel woorden. Wouters: “Wat mij betreft zijn de zzp’ers heel goed bediend. Daar werd ik echt enthousiast van. Zoals het nu klonk dacht ik: ze komen echt de zzp’er tegemoet. Ik ben altijd zeer kritisch, maar kan nu alleen maar positief zijn.” 

Koninklijke Horeca Nederland

Het kabinet heeft verschillende ingrijpende maatregelen genomen die de liquiditeit van ook horecaondernemingen echt ondersteunen, schrijft de branchevereniging voor horecaondernemers in een persbericht. “Er ligt volgens KHN een robuust pakket waar morele steun van het kabinet voor bedrijfsleven uit spreekt, maar dat ook daadwerkelijk financiële steun geeft voor horecaondernemers.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden