Tientallen jongeren vallen toch buiten het kinderpardon

Staatssecretaris Teeven van vreemdelingenbeleid tijdens een persconferentie. Beeld anp

Ondanks dat ze volledig in de Nederlandse samenleving zijn geworteld, en hier soms al meer dan tien jaar zijn, vallen tientallen jongeren toch buiten het kinderpardon. Vandaag laat staatssecretaris Teeven (VVD) aan de Tweede Kamer weten hoeveel van de 3000 jonge vreemdelingen die een beroep hebben gedaan op het kinderpardon daadwerkelijk mogen blijven. Er zijn volop aanwijzingen dat Teeven minder ruimhartig te werk is gegaan dan hij had beloofd, zeggen VluchtelingenWerk, Defence for Children en een deel van de oppositie.

Wie onder het kinderpardon wil vallen, moet aan een paar criteria voldoen. De aanvraag moet zijn ingediend voordat de jongere 21 jaar oud is. Hij of zij moet tenminste vijf jaar voor de achttiende verjaardag in Nederland wonen en ook al die tijd onder toezicht van de overheid zijn gebleven.

"Maar staatssecretaris Teeven beloofde dat hij bij de uitvoering van het kinderpardon ruimhartig en royaal te werk zou gaan", zegt een woordvoerster van VluchtelingenWerk. "Die toezegging was heel belangrijk voor kinderen en jongeren die net buiten de boot dreigden te vallen."

De organisatie heeft de afgelopen tijd desalniettemin 'tientallen meldingen' gekregen van jongeren die net buiten de boot gevallen zijn. Ook bij Defence for Children kwamen meldingen binnen.

Twee maanden te kort
Een van hen is Wime Dumingos, die op z'n tiende naar Nederland kwam, nu 22 jaar oud is en daarom net te oud om in aanmerking te komen. VluchtelingenWerk kreeg melding van iemand die geen vijf jaar, maar vier jaar en tien maanden voor haar achttiende in Nederland woonde en daarom nu is afgewezen.

"Natuurlijk moet er ergens een grens worden getrokken", zegt de woordvoerster van VluchtelingenWerk. "Maar het gaat om zeer kwetsbare mensen en bovendien heeft Teeven toegezegd juist in deze grensgevallen ruimhartig te zijn." De organisatie bepleit, net als Defence for Children, dat jongeren tot 25 jaar in aanmerking moeten komen als ze al voor hun dertiende in Nederland waren. "Dan ben je zeer in de samenleving geworteld", zegt Carla van Os van Defence for Children.

Ook een flink deel van de oppositie wil aanpassingen zien. ChristenUnie, GroenLinks, D66 en SP hebben Teeven gisteren Kamervragen gesteld over de uitwerking van het kinderpardon.

Lange geschiedenis
Het kinderpardon werd vorig jaar opgenomen in het regeerakkoord van PvdA en VVD, maar kent een voorgeschiedenis die veel langer teruggaat. Een organisatie als Defence for Children streed al jaren voor een oplossing voor de groep kinderen en jongeren die geworteld zijn in de samenleving, maar met uitzetting werden bedreigd omdat ze geen verblijfsvergunning hadden.

Al jaren duiken met regelmaat verhalen op van volledig vernederlandste kinderen en jongeren die dreigen te worden uitgezet. Hoeveel kinderen in aanmerking komen voor het kinderpardon is niet helemaal duidelijk. De verwachting was dat zo'n 700 kinderen dankzij het pardon toch een verblijfsvergunning zouden krijgen. Maar er werden beduidend meer aanvragen gedaan.

 
De organisatie heeft de afgelopen tijd desalniettemin 'tientallen meldingen' gekregen van jongeren die net buiten de boot gevallen zijn
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden