Tientallen gewonden door bom in hoofdstad Wit-Rusland

Meer dan vijftig mensen zijn gewond geraakt door een spijkerbom, die donderdag na middernacht afging bij een oorlogsmonument in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Bij het monument was een concert gaande ter gelegenheid van de Wit-Russische onafhankelijkheidsdag. Het concert werd bijgewoond door president Aleksandr Loekasjenko.

In de buurt van het oorlogsmonument werd later een bom gevonden die niet was afgegaan, maakte minister van binnenlandse zaken Vladimir Naoemov bekend. De bom was verstopt in een vruchtensapverpakking.

Veel wonden van de slachtoffers, onder wie veel jongeren, zijn veroorzaakt door splinters. Drie van de gewonden zijn er slecht aan toe, aldus het ministerie.

Volgens een woordvoerder van Loekasjenko ging het niet om een aanslag op de president. De officiële lezing is dat de bom het werk was van vandalen, een term die vaker door autoriteiten in de voormalige Sovjet-republieken wordt gebruikt om een incident minder lading te geven. Wit-Rusland wordt wel ’de laatste dictatuur’ van Europa genoemd vanwege het autoritaire bewind van Loekasjenko. Het Westen beschuldigt de president ervan dat hij de pers muilkorft en zijn tegenstanders opsluit. Hij mag de Europese Unie en de Verenigde Staten niet meer in, nadat hij op verdachte wijze de verkiezingen in 2006 won.

Aanslagen komen in Wit-Rusland sporadisch voor. In 2005 ontplofte er een eigengemaakte bom in de noordelijke stad Vitebsk, waarbij meer dan veertig mensen gewond raakten. Het onbekende Wit-Russische Nationale Bevrijdingsleger, een groepering die anti-Loekasjenko is, eiste toen deze aanslag op. Voor zover bekend is er nooit een aanslag op de president gepleegd.

De oppositie vreest nu dat de aanslag in Minsk voor de autoriteiten aanleiding zal zijn om nog harder op te treden. De Verenigde Burgerpartij riep het regime op om geen kruistocht te voeren tegen haar tegenstanders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden