'Tientallen doden na raketaanval op vluchtelingen in Oekraïne'

Vluchtelingen in Oost-Oekraïne. Beeld afp
Vluchtelingen in Oost-Oekraïne.Beeld afp

In de buurt van de Oekraïense stad Loehansk zijn bij een aanval op een vluchtelingenkonvooi vandaag 'tientallen doden' gevallen. Dat heeft een woordvoerder van het Oekraïense leger gezegd.

redactie internet

De beschieting vond volgens de regering plaats tussen Chriasjoevate en Novosvitlivka, aan de belangrijkste verkeersweg van de door Oekraïense regeringstroepen belegerde stad Loehansk naar de Russische grens. Vrouwen en kinderen zouden zijn omgekomen bij de aanval met raketten en mortiergranaten op het konvooi met vluchtelingen.

Volgens Oekraïne zijn pro-Russische rebellen verantwoordelijk voor de aanslag. 'De rebellen wisten dat het konvooi langs zou komen en hebben het volledig vernietigd', zegt de woordvoerder van het Oekraïnse leger. 'Mensen zijn levend verbrand.' Exacte aantallen gewonden en doden kon de woordvoerder niet noemen. Hij sprak wel over 'tientallen doden'.

Separatisten ontkennen
Andrej Poergin, zelfbenoemd vicepremier van de separatisten in Donetsk, ontkende dat zijn troepen de aanval hebben uitgevoerd. "Als er iemand gedood is, is het niet door ons, maar door het Oekraïense leger", zei hij. Poergin wist geen bijzonderheden, maar zei dat de door de regering in Kiev genoemde locatie ligt aan een weg die eerder is beschoten door regeringsstrijdkrachten.

Nijpende situatie in Loehansk
De toestand in Loehansk is nijpend. De inwoners moeten het al zestien dagen stellen zonder stromend water, elektriciteit of telefoon. Basisvoedsel is schaars en het stadsbestuur meldde vandaag dat er in en rond de stad gevochtend werd.

De weg waarop de vluchtelingen werden beschoten is dezelfde die het humanitaire konvooi vanuit Rusland waarschijnlijk zal gebruiken, als de vrachtwagens eenmaal de grens oversteken.

Rusland zegt met Oekraïne overeenstemming te hebben bereikt over het konvooi. Het Rode Kruis moet echter de verantwoordelijkheid voor het konvooi op zich nemen in Oekraïne. De hulporganisatie wil dat pas doen als de veiligheid van haar medewerkers gegarandeerd kan worden.

Doodstraf in Donetsk
De zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk in Oekraïne voert de doodstraf in. Ook worden militaire tribunalen ingesteld. Dat hebben de rebellen van de opstandige regio maandag bekendgemaakt.

Op overtredingen als verraad, spionage, sabotage en pogingen om rebellenleiders om te brengen komt de doodstraf te staan. Ook voor plunderen gaan zware straffen gelden.

Volgens de leiders in Donetsk moeten de maatregelen misdragingen door de eigen strijders tegengaan. De rebellen zeggen dat ze 'het pad zullen volgen van de humanisering van het strafrecht', zodra de oorlog voorbij is.

De vlag van de Volksrepubliek Donetsk. Beeld thinkstock
De vlag van de Volksrepubliek Donetsk.Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden