Tientallen doden bij gevechten

Er zijn gisteren zeker 36 doden gevallen bij gevechten tussen het leger en de maoïstische rebellen in Nepal. Tweeëntwintig rebellen kwamen om en veertien politieagenten.

De vijandelijkheden volgden twee dagen nadat de maoïsten een eind hadden gemaakt aan hun zesdaagse blokkade van alle toegangswegen naar de hoofdstad Kathmandu en andere steden in het koninkrijk. Die actie had het economisch leven in het gehele land bijna volledig stilgelegd. De bedoeling was koning Gyanendra te dwingen de absolute macht op te geven, die hij vorig jaar februari naar zich toe trok.

De rebellen hebben hun offensief tegen het bewind van de koning opgevoerd sinds zij begin dit jaar een eenzijdig bestand opzegden. Zij deden dat omdat de regering weigerde mee te werken aan een staakt-het-vuren.

Het leger meldde in het dorp Dharechown, ten noordwesten van Kathmandu, tenminste twintig rebellen te hebben opgespoord en gedood. Details werden niet verstrekt.

Eerder op de dag vonden bij aanvallen van de rebellen op twee steden in het zuidoosten in totaal tien agenten de dood.

Volgens de politie trokken bij de eerste aanval rebellen met bussen en trucks de stad Birtamod binnen. Zij bliezen verscheidene overheidskantoren op, maar omdat die nog niet open waren vielen er geen slachtoffers. Bij vuurgevechten kwamen negen agenten en drie rebellen om het leven.

Bij een bijna gelijktijdige aanval op een politiepost in het nabijgelegen Dharan vond één politieman de dood. De actie daar werd uitgevoerd door rebellen op motoren.

Bij hevige gevechten ten oosten van Kathmandu waren maandag al zeker dertien soldaten en een rebel omgekomen.

Het tien jaar oude conflict in Nepal heeft inmiddels zeker 13000 mensen het leven gekost. De rebellen streven naar omverwerping van de monarchie, maar onderhouden contacten met de democratische partijen die door koning Gyanendra buitenspel zijn gezet.

Zij besloten zondag op verzoek van de politieke partijen een einde te maken aan hun blokkade. Zij bliezen ook een algemene staking voor onbepaalde tijd af die zij voor begin april hadden aangekondigd. In plaats daarvan zegden zij steun toe aan een staking die de partijen hebben aangekondigd voor 6 tot 9 april.

De oppositie tegen de koning heeft zich verenigd in een zeven partijen tellende alliantie. De maoïstische rebellen willen de monarchie vervangen door een communistische republiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden