Tientallen doden bij aanslag op politiecadetten bij Kaboel

De verwoeste bussen die de politiecadetten vervoerden, in een westelijke buitenwijk van Kaboel. Beeld ap
De verwoeste bussen die de politiecadetten vervoerden, in een westelijke buitenwijk van Kaboel.Beeld ap

Bij een aanslag op bussen met pas afgezwaaide cadetten van de politie aan de rand van de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn donderdag zeker 27 agenten gedood. Rond de veertig mensen raakten gewond, zei de politie.

Bewerkt door redactie

De drie bussen reden onder militaire begeleiding van de naburige provincie Wardak naar Kaboel. Zij waren op de terugweg van een trainingscentrum in Wardak toen bij hun bussen na elkaar twee bommen explodeerden.

Daarbij zijn, naast de 27 cadetten, vermoedelijk ook omstanders en hulpverleners omgekomen. De Afghaanse autoriteiten houden rekening met mogelijk veertig doden.

De aanslag vond plaats in een westelijke buitenwijk van de Afghaanse hoofdstad. Volgens een voorlopig onderzoek werd die uitgevoerd door twee zelfmoordterroristen.

De Taliban hebben de aanslag inmiddels opgeëist. Volgens een Taliban-woordvoerder was de eerste aanslagpleger te voet, en liet een tweede zijn bomauto twintig minuten later ontploffen toen er al politie te hulp was geschoten.

Ruim een week geleden werden veertien mensen gedood bij een aanslag op een bus met Nepalese bewakers van de Canadese ambassade in Kaboel. En begin juni vond een Afghaans parlementslid de dood bij een aanslag in de Afghaanse hoofdstad.

In april was Kaboel het toneel van de dodelijkste bomexplosie sinds 2011. Toen vielen 64 doden bij een Talibanaanslag op een kantoor van de veiligheidsdienst. Daarna heeft de Afghaanse president Ashraf Ghani een hardere aanpak van de Taliban aangekondigd.

Het aantal door de Taliban gepleegde terreuraanslagen is de laatste tijd weer toegenomen na de dood van hun leider Mullah Mansour. Hij werd eerder dit jaar gedood door een Amerikaanse raket. De nieuwe leider Mullah Haibatullah Akhundzada heeft duidelijk gemaakt dat hij het aantal aanslagen tegen de door het Westen gesteunde regering-Ghani zal opvoeren.

undefined

Een Afghaanse politieman bewaakt een straat tijdens een vorige aanslag in juni. (archieffoto) Beeld ap
Een Afghaanse politieman bewaakt een straat tijdens een vorige aanslag in juni. (archieffoto)Beeld ap

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden