Tientallen arrestaties bij verder rustig Pegida-protest

reportage | Anti-islambeweging trekt ongeveer 150 aanhangers naar manifestatie in Utrecht. Politie houdt ook tegendemonstranten aan.

"Pure provocatie. Ik ben direct naar de politie gestapt en heb gezegd: 'Doe wat, grijp nou eens in'." Edwin Wagensveld, een voorman van Pegida die bekendstaat als 'Ed aus Holland', houdt een roze vel papier in zijn hand met de tekst 'Ik beken kleur'. Hij heeft het net afgepakt van een linkse activist die zich tussen de Pegida-demonstranten begaf.

Zo'n 150 mensen kwamen gisteren in Utrecht naar de bijeenkomst van de anti-islambeweging. Om een confrontatie met de beweging Utrecht Bekent Kleur zoals in oktober te voorkomen, mocht de ene partij zaterdag demonstreren en de andere op zondag. Zaterdag verliep alles rustig, maar gisteren moest de massaal aanwezige politie toch ingrijpen.

In de straten vol villa's rondom het park hielden zich diverse linkse en antifascistische groepjes op. Toen het park volstroomde, gaven zij fluitconcerten en schreeuwden 'fascisten!' naar de Pegida-aanhangers. De politie sloot direct alle toegangen tot het park af.

Ook tijdens de ruim twee uur durende bijeenkomst waren er opstootjes; 32 mensen werden gearresteerd. Het zou gaan om zowel voor- als tegenstanders die spandoeken met kwetsende teksten bij zich hadden of aanwijzingen van de politie negeerden.

"Heel flauw", vindt Astrid Bello (55) de tegendemonstranten. "Wij hebben hen gisteren ook met rust gelaten." Zij is Pegida-aanhanger van het eerste uur om een heleboel redenen. Haar wijk veranderde de afgelopen jaren van wit naar gekleurd, vertelt ze. "Zeker 80 procent van de moslims in mijn flat heeft zich niet aangepast. Dat kan niet."

Tijdens de demonstratie roept Pegida regelmatig dat mensen zich niet moeten laten provoceren en het 'linkse geroep' moeten negeren. In verschillende speeches wordt uitgehaald naar de islam en vluchtelingen. Voorman Wagensveld oogst applaus met zijn opmerkingen over "laffe islamitische mannen die in plaats van te vechten voor hun land en het op te bouwen hierheen komen" en "politici die beweren dat die vluchtelingen hoogopgeleid zijn, terwijl het merendeel niet kan lezen en schrijven".

Iedereen is stil als Raffie Chohan het woord voert. Vanwege uitspraken op een vorige demonstratie wordt zij door het Openbaar Ministerie vervolgd voor discriminatie. Deze zondag zegt zij: "Asielzoekerscentra worden ons door de strot geduwd", "Het suikerfeest mag Sinterklaas niet gaan vervangen" en "Voor vluchtelingen gaat de geldkraan wel open".

Er wordt gecollecteerd en fanatiek met spandoeken gewapperd. Tussen de demonstranten jongeren met zonnebrillen en capuchons, mensen van middelbare leeftijd en ouderen met borden waarop staat 'Islamisering = EU-thanasie'.

Kaysie Cardona (25) is met haar man meegekomen. Zij komt uit Honduras, woont net een jaar in Vlaardingen en praat vloeiend Nederlands. "Moslims op straat roepen nare dingen naar mij. Ik snap wel dat mijn man naar deze bijeenkomsten gaat. Hij komt op voor zijn land. Dat zou ik ook doen."

Na twee uur is het klaar. De politie te paard drijft iedereen de bussen in die, begeleid door veel ME en politie, via een omweg naar Utrecht Centraal gaan. "Jodenvervolging", schreeuwt een demonstrant in de bus naar de politie, die daarop besluit in te stappen. Twee agenten gaan mee. In de bus is de sfeer goed. "Ik schaam mij er ook niet voor om Pegida-aanhanger te zijn", zegt Nick Dennink (37) uit Enschede. "Dat zijn we op mijn werk allemaal. Onze baas heeft zelfs de treinkaartjes betaald." Volgende keer is hij er weer bij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden