Tiengroentensalade uit Kreta

Dit is mijn laatste bijdrage aan de kookrubriek van Trouw. Het afscheid valt me heel zwaar. Zo’n dertig jaar heb ik mediterrane recepten met u gedeeld, en ook belevenissen, indrukken en ideeën. Door de jaren heen heb ik talloze warme reacties, brieven en e-mails van lezers ontvangen. Dat heb ik altijd als het beste deel van mijn werk ervaren. Ik hoop dat overal in het land wat van mijn uitgeknipte recepten te vinden zijn, en ik dank iedereen die in de pen klom of mijn gerechten heeft gekookt.

Dit laatste recept is van het Griekse eiland Kreta, waar ik bijna vijftien jaar woonde. Het is een grote gemengde salade van tien groenten, barstensvol kleur, kraak en smaak, een specialiteit van taverna Kali Kardia (Goed Hart) in het dorpje Kournas (bij het gelijknamige meer). Het is geen wet van Meden en Perzen om alle genoemde groenten te gebruiken, maar mooi en lekker is het wel. Dit is een heerlijk bijgerecht (of lunchgerecht) voor alle seizoenen. De volgende dag is het ook nog heerlijk.

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen:

• 1 flinke wortel, • 1 stevige komkommer, • 2 stevige vleestomaten, • handje radijsjes, • 4 bosuitjes, • 1 grote stengel bleekselderij, • 1 groene en 1 rode paprika, • enkele bladen Romeinse sla, • 1 bosje platbladige peterselie (middelfijn gehakt), • ca. 150 g witte kool (fijn geschaafd), • ca. 150 g rode kool (fijn geschaafd), • 5 à 6 el rode wijnazijn, • ca. 125 ml extra vierge olijfolie (liefst Griekse), • 2 à 3 teentjes knoflook (fijngesneden), • ca. 1/2 tl suiker, • zout, • versgemalen peper, • zwarte en groene olijven.

Rasp de wortel grof. Schil en halveer de komkommer, schraap de zaden eruit en snijd de komkommer in reepjes. Snijd de tomaten in stukjes, de radijs in dunne plakjes, de bosui in ringen, de bleekselderij in boogjes. Snijd de paprika’s en de Romeinse sla in dunne reepjes. Meng alle groenten en de peterselie in een grote kom door elkaar.

Klop een vinaigrette van de azijn, olie, knoflook en suiker, en voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de vinaigrette door de groenten, en serveer de salade liefst op een grote, ondiepe schaal. Verdeel de olijven erover.

Heerlijk bij gegrild vlees of vis en stevig, knapperig brood. Een glas (Griekse) wijn erbij en je hebt een feestmaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden