Tieners heersen op de schans

COURCHEVEL (ANP) - Teenagers hebben het commando overgenomen in het skispringen. Ze zijn nog te jong voor vliegbrevetten en rijbewijzen. Maar voor vliegen op 11,5 cm brede latten hebben ze geen vergunning nodig. En angst kennen ze nog niet.

909; 932.40

Toni Nieminen sloot gisteren in Courchevel het drieluik van vrije zweefsprongen door het luchtruim af met goud. Hij was 16 jaar en 261 dagen. Twee dagen eerder werd hij de jongste winnaar van het goud ooit. Zijn Olympische buit bedroeg twee gouden en een bronzen medaille. Leeftijdsgenoot Martin Hollwarth, 17, uit Innsbruck behaalde drie keer zilver. Ernst Vettori, de veteraan van 27, goud en zilver.

De tiener uit Lahti was op de 120 meter schans de grootste durfal. Met zijn sprongen van 122 en 123 meter bleef hij Hollwarth (120,5+116,5) ruim voor. Heinz Kuttin, de Oostenrijkse wereldkampioen op de 70 meter schans, pakte brons (112,5+112).

Lange tijd zag het er naar uit dat de wedstrijd zou worden afgelast. Tot vlak voor het aanvangsuur was de schans onzichtbaar door een dichte nevel. Met een kwartier vertraging dook Andreas Felder als eerste van de schans af.

De Oostenrijker sprong 118,5 metur. Een afstand die bij lange na niet geevenaard werd, zelfs niet door Vettori. Na 23 springers greep de jury in. De aanloop werd verlengd en alle deelnemers moesten overspringun. Inclusief Felder. Die was des duivels en brak bijna de schans af. "Het zijn dilettanten, die juryledun" , brieste hij. "Waarom grijpen ze in? Omdat ik als enige boven de honderd meter uitkwam? Gunden ze mij dat succes niet?"

In zijn tweede poging kwam hij niet verder dan 105 meter. Hij was op slag kansloos. Net als Vettori die na 101,5 meter landde. Het trio Nieminen, Hollwarth en Kuttin had een groot gat geslagen met de concurrentie en streed in de tweede ronde onder een sinister laaghangend wolkendek om de verdeling van de medailles. De volgorde bleef intact. Nieminen hing langer in de lucht dan alle anderen. Zijn 123 meter werd vier jaar geleden in Calgary door Eddie the Eagle nog niet in twee sprongen gehaald.

"Toni kent nog geen angst" , verklaarde de Finse coach Pulli het succes van zijn gouddelver. "Hij heeft nog geen slechte ervaringen. Een flinke smak en het hij zal met angst en beven de trappen naar de schans oplopen."

Pulli besefte in een vroeg stadium dat hij in de jonge Nieminen een zeldzaam talent bezat. "Hij is pas vier jaar serieus bezig met skispringen. En dan al twee keer goud en brons. Ongelooflijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden