Tienermoeders St.Eustatius van school gestuurd

oranjestad – - Kinderen op Sint-Eustatius die zwanger raken, worden direct van school gestuurd. Na hun bevalling kunnen zij een verzoek tot terugkeer indienen, maar bij een tweede zwangerschap worden zij definitief uit het voortgezet onderwijs verwijderd.

Meisjes op de enige school voor voortgezet onderwijs op het eiland worden steeds jonger zwanger, soms al op hun dertiende. Volgens leerplichtambtenaar B. van Putten moeten jaarlijks gemiddeld tien kinderen de middelbare school verlaten. Dit is 4 procent van de 250 kinderen. Het bestuur van de Gwendoline van Putten-school vindt dat deze zwangere meisjes een negatief voorbeeld zijn voor andere kinderen.

Sint-Eustatius is vanaf 10 oktober een Nederlandse gemeente. Volgens Van Putten is het verwijderingsbeleid van de school in strijd met de Leerplichtwet, zeker omdat er geen alternatieve school beschikbaar is. Opgeteld bij de 15 procent drop-outs die om andere reden afhaken, is het aantal kinderen dat de school niet afmaakt veel te groot, stelt zij. Van Putten pleit voor de invoering van volwassen-educatie op het eiland.

De Nederlandse onderwijsinspectie weet van het wegzenden van leerplichtige tienermoeders, en heeft dat – zonder succes – aangekaart bij de Antilliaanse collega’s. Het is onduidelijk of Nederland ingrijpt als Sint-Eustatius dit weekeinde een Nederlandse gemeente wordt. Henk Kamp, de Nederlandse rijksvertegenwoordiger, is bekend met de praktijk.

Op Sint-Eustatius bestaat 85 procent van de familieverbanden uit eenoudergezinnen. Het tienermoederschap wordt vaak van generatie op generatie overgedragen. Van de alleenstaande moeders leeft 40 procent onder de armoedegrens.

In het jaarverslag 2009-2010 dat het bureau Leerplicht deze week uitbracht, is Van Putten zeer kritisch over het onderwijs, ook over de basisscholen. ,,De ervaring leert dat bij schorsing en verwijdering de regels van de Leerplichtwet niet worden nageleefd’’, schrijft zij. Van Putten pleit voor een verlengde schooldag omdat zij een ’achteruitgang van waarden en normen’ waarneemt door het gehang op straat. De helft van de scholen voldoet volgens haar niet aan de minimale zorgeisen.

Het basisonderwijs in de nieuwe Nederlandse gemeente kent een groot tekort aan leerkrachten die Nederlands spreken. Daarom wordt er alleen in het Engels lesgegeven. In het voortgezet onderwijs krijgen de scholieren opeens Nederlands als ’vreemde taal’, en moeten zij bij hun examen voldoen aan de Nederlandse eindexamen-normen. Dit jaar zakte daarom 70 procent van de vmbo-leerlingen voor het examen, op havo-niveau was dat 20 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden