Tienduizenden vluchten weg uit Zuid-Soedan

opnieuw gevechten | De meeste vluchtelingen gaan naar buurland Oeganda. Ze worden afgeperst door gewapende mannen.

Ongeveer 60.000 mensen zijn gevlucht uit Zuid-Soedan sinds een paar weken geleden gevechten uitbraken tussen rivaliserende legerfacties, zo melden de Verenigde Naties. Volgens de VN zijn de meeste mensen gevlucht naar buurland Oeganda, voor het overgrote deel vrouwen en kinderen.

De vluchtelingen worden volgens de VN onderweg lastiggevallen en afgeperst door gewapende mannen. "Het is moeilijk te vertrekken als je niet wat geld hebt om te geven aan wie er maar om vraagt bij controleposten", aldus een woordvoerster van de VN. "Gewapende groepen plunderen dorpen, vermoorden burgers en rekruteren onder dwang jongens en jonge mannen ter versterking."

Zuid-Soedan is Afrika's jongste land. Het werd in 2011 onafhankelijk na een decennialange strijd tegen de door Arabieren gedomineerde regering van Soedan en was vervolgens van 2013 tot 2015 het toneel van een burgeroorlog tussen de Dinka en de Nuer, de twee grootste etnische groepen.

Op grond van een vredesdeal, die vorig jaar werd gesloten, werkten Dinka-leider Salva Kiir en Nuer-voorman Riek Machar tot voor kort officieel samen als respectievelijk president en vicepresident. Ze mochten allebei ook 1400 manschappen legeren in de hoofdstad Juba. Maar de twee leiders bleven elkaar diep wantrouwen en vorige maand barstte de strijd tussen hun legerfacties opnieuw los. Vicepresident Machar werd daarop de laan uitgestuurd. En gisteren stapte minister Lam Akol van landbouw op. Hij noemde het vredesakkoord 'dood' en zei zich vanuit het buitenland te zullen gaan verzetten tegen het bewind van Kiir.

Zuid-Soedan heeft een van de grotere oliereserves van Afrika, maar is door onder meer verkwisting en gegraai van leiders zo goed als failliet. De inflatie ligt rond 300 procent. En volgens de VN heeft bijna de helft van de bevolking te weinig voedsel.

De VN hebben een vredesmacht van 12.000 man gestationeerd in Zuid-Soedan, maar die kan of wil de veiligheid niet garanderen, en hulporganisaties als Oxfam, Care en IRC riepen onlangs op tot versterking van de vredesmissie.

Diplomaten zoeken momenteel naar een manier om het geweld in Zuid-Soedan te beteugelen. Mogelijk zullen troepen van de Afrikaanse Unie naar het land worden gestuurd, om de VN-missie te versterken. Ook wordt gesproken over sancties tegen Zuid-Soedanese leiders, over een wapenembargo tegen de strijdende facties en over financiële steun voor de noodlijdende staat.

Voor die financiële hulp zal wellicht onder meer worden aangeklopt bij China, dat grote belangen heeft in de Zuid-Soedanese olie-industrie. China neemt ook al met zo'n 1000 militairen deel aan de VN-vredesmissie in Zuid-Soedan. Die missie is de eerste buitenlandse vredesoperatie waaraan Chinese militairen deelnemen.

In het kort

Zo'n 60.000 mensen zijn gevlucht, melden de VN

Diplomaten bespreken versterking van de vredesmissie, een wapenembargo en sancties

Voor financiële steun aan Soedan zal mogelijk worden aangeklopt bij China

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden