Tienduizenden verwacht op tweede dag uitvaart Muhammad Ali

De kist van Muhammad Ali wordt donderdag naar de islamitische herdenkingsdienst gedragen. Beeld AFP
De kist van Muhammad Ali wordt donderdag naar de islamitische herdenkingsdienst gedragen.Beeld AFP

Bokslegende Muhammad Ali wordt vrijdag begraven in Louisville. De uitvaart wordt een groots afscheid, met een processie door de stad en een herdenkingsdienst in een sportstadion.

Redactie

Donderdag werd al een islamitische herdenkingsdienst gehouden waarbij 14.000 bezoekers aanwezig waren. Hoogtepunt vrijdag wordt de herdenkingsdienst in het sportcentrum, met plaats voor 22.000 toeschouwers. Oud-president Bill Clinton is een van de sprekers, evenals acteur Billy Crystal en sportpresentator Bryant Gumbel.

Aansluitend zal het lichaam van Muhammad Ali worden bijgezet op de begraafplaats Cave Hill. De acteurs Will Smith en oud-bokskampioen Lennox Lewis behoren tot het selecte gezelschap dat de kist zal dragen.

Geleerde
Donderdag werd een jenazah gehouden, Arabisch voor begrafenis. 'Het heengaan van Muhammad Ali laat ons wat eenzamer voelen in deze wereld', sprak Sherman Jackson daar, een islamitische geleerde. 'Iets stevigs, iets groots, iets prachtigs en levensbestendig heeft deze wereld verlaten.'

Jackson prees Ali voor zijn rol in de burgerrechtenbeweging in de jaren zestig. Ook sprak hij zijn bewondering uit voor wat Ali voor de acceptatie van de islam heeft betekend.

Ali en zijn familie hebben de afgelopen tien jaar de herdenkingsdiensten voorbereid, waarbij ze ervoor wilden zorgen dat Ali's religie centraal zou staan maar dat hij ook als beroemdheid kan worden geëerd. De bokser overleed vorige week vrijdag na een lange strijd tegen de ziekte van Parkinson.

Afscheid
De plechtigheden vinden plaats in Louisville, in de Amerikaanse staat Kentucky waar de drievoudig wereldkampioen bij de zwaargewichten 74 jaar geleden werd geboren. Belangrijk onderdeel van het afscheid wordt de processie door Louisville.

De stoet vertrekt vrijdagochtend. De kist met het stoffelijk overschot van Ali passeert zijn ouderlijk huis, de buurt waar hij opgroeide en de straat die naar hem is vernoemd, de Muhammad Ali Boulevard. Op die plek werd Ali gehuldigd toen hij in 1960 olympisch kampioen werd.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
De Turkse president Tayyip Erdogan bij de islamitische herdenkingsdienst. Beeld REUTERS
De Turkse president Tayyip Erdogan bij de islamitische herdenkingsdienst.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden