Tienduizenden sociale huurwoningen naar vrije sector

null Beeld

De invoering van een nieuw puntensysteem en de daarop volgende huurverhogingen zorgen ervoor dat tienduizenden sociale huurwoningen in Amsterdam en omgeving in de vrije sector terechtkomen. Eén op de vijf woningen komt uit boven de maximumgrens van 664 euro aan huur die voor dit type geldt.

Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs woningcorporaties. Ook in regio's als Leiden en Utrecht verhogen woningcorporaties de huren flink. Bij de nieuwe puntentelling wordt de ligging van de woning meegenomen in de huurprijs.

'Deze ontwikkeling is juist goed voor middeninkomens op zoek naar een klein huurhuis', aldus directeur Hans van Harten van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. 'De huurstijging is redelijk, zeker als je kijkt naar de werkelijke prijs van de woning dan liggen de huurprijzen nog steeds ver onder de marktwaarde.'

In het nieuwe puntensysteem worden zogenoemde schaarstepunten toegekend door het Rijk. Woningen in 144 gemeenten met relatief hoge woningprijzen kregen 15 tot 25 'woningwaarderingspunten' op basis van de WOZ-waarde. Met de extra punten kan de huur worden verhoogd. In Amsterdam is de huurverhoging door schaarstepunten met gemiddeld 60 euro per maand het meest opvallend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden