Update

'Tienduizenden Russische soldaten bij grens Oekraïne'

De Veiligheidsraad bijeen in een spoedzittingBeeld afp

Rusland heeft tienduizenden militairen gestationeerd aan de grens met Oekraïne. Dat zegt de Britse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Mark Lyall Grant.

Volgens hem blijkt uit satellietbeelden dat er tussen de 35.000 en 40.000 soldaten rond de grens gelegerd zijn, uitgerust met vliegtuigen en tanks. De manschappen komen nog bovenop de 25.000 die Rusland naar de Krim bracht na de annexatie.

Lyall Grant deed de uitspraken tijdens een spoedberaad van de VN-veiligheidsraad, over de escalerende crisis in het oosten van Oekraïne. De bijeenkomst vond plaats op verzoek van Rusland. De Russische ambassador Vitaly Churkin zei bij de vergadering dat hij gealarmeerd is door Oekraïne dat gewapende troepen wil gebruiken om een pro-Russische opstand de kop in te drukken.

De Britse ambassadeur Lyall Grant, zegt dat het steeds duidelijker wordt dat Rusland achter de opstand in Oekraïne zit. 'We willen deze bijeenkomst van de Veiligheidsraad gebruiken om daar aandacht voor te krijgen, maar ook omdat we Rusland willen waarschuwen dat het de gebeurtenissen in Oost-Oekraïne niet moet gebruiken als dekmantel voor verdere militaire escalatie in de regio.'

Pro-Russische betogers in de Oekraïense stad Odessa.Beeld epa

Grootschalige militaire actie
Gisteren kondigde de Oekraïense president Oleksandr Toertsjinov een grootschalige militaire actie aan tegen de pro-Russische betogers in het oosten van zijn land. Rusland is uitgesproken tegen militair ingrijpen van de nieuwe Oekraïense regering in Kiev.

Eerder vandaag vielen doden bij treffen tussen activisten en Oekraïense veiligheidstroepen. Daarop gaf president Toertsjinov een toespraak op televisie. Hij stelde de pro-Russische activisten een ultimatum om de wapens neer te leggen en kondigde een 'volwaardige antiterroristische operatie' aan waaraan ook het leger zal deelnemen.

De Oekraïense president Toetsjinov (rechts) bezoekt een militaire expositie, 2 april.Beeld reuters

Strijd en doden in Slavjansk
Gisteren kwam het tot een gewelddadig treffen tussen activisten en de Oekraïense staatsveiligheidsdienst in de stad Slavjansk. Aan beide kanten zou een dode zijn gevallen. De pro-Russische betogers bezetten sinds zaterdag de hoofdkantoren van de politie en veiligheidsdiensten in de stad en hebben wegversperringen opgeworpen in buitenwijken. Zij zijn de barricades opgegaan omdat ze willen dat het oosten meer bevoegdheden krijgt en zich, net als het schiereiland de Krim, aansluit bij Rusland.

Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, begonnen betogers te schieten op de strijdkrachten. Die zijn uit het hele land naar Slavjansk gebracht. Aan de kant van de separatisten zijn ook een nog onbekend aantal slachtoffers gevallen, aldus Avakov. Militanten meldden dat zeker één betoger is omgekomen.

Niet alleen in Slavjansk is het onrustig. Ook in de stad Charkov hebben ruim 1000 pro-Russische betogers zondag het gemeentehuis van de stad geblokkeerd.

NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen meent dat Rusland bezig is met een propagandaoorlog 'die we sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer hebben gezien'. Moskou probeert zo 'de werkelijkheid te verdraaien, aandacht af te leiden van Ruslands illegale acties en het gezag van de Oekraïense autoriteiten te ondermijnen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden