Tienduizenden ontvluchten Gambia om onrust

null Beeld EPA
Beeld EPA

Zeker 26.000 mensen zijn Gambia ontvlucht en naar Senegal vertrokken. Ze vrezen onrust nu president Yahya Jammeh weigert de macht af te staan. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties woensdag gezegd. De organisatie baseert zich op cijfers van de Senegalese autoriteiten.

De onrust in het Afrikaanse land is ontstaan omdat president Yahya Jammeh weigert op te stappen na de verkiezingsnederlaag van afgelopen 1 december. De staatstelevisie meldde vandaag dat de Nationale Assemblee van Gambia een resolutie heeft aangenomen waarmee president Yahya Jammeh nog drie maanden kan aanblijven. Morgen zou oppositieleider Adama Barrow worden geïnaugureerd als president van het land met nog geen 2 miljoen inwoners.

President Jammeh erkende in eerste instantie zijn verkiezingsnederlaag, maar kwam daar later op terug, omdat de kiescommissie een aantal onregelmatigheden had vastgesteld. Hoewel de commissie erbij zei dat die te klein waren om de uitkomst te beïnvloeden, vindt Jammeh dat het hooggerechtshof de uitkomst ongeldig moet verklaren. Het hoogste rechtscollege kampt momenteel echter met een tekort aan rechters en zou pas in mei met de zaak kunnen beginnen.

De president wil in de tussentijd aanblijven. Gisteren kondigde hij voor negentig dagen de noodtoestand af. In eigen gelederen brokkelt zijn steun intussen af. Drie ministers zijn de afgelopen dagen afgetreden.

In 1994 greep Jammeh als militair de macht in en is daarna als president drie keer herkozen.

'Er heerst een gespannen rust in Banjul'

In straten van de hoofdstad Banjul was het vandaag ongewoon stil. "Er heerst een gespannen rust. Op kruispunten en strategische plaatsen zitten gewapende militairen achter zandzakken. Ook staat op veel plaatsen luchtafweergeschut. Alle winkels zijn gesloten", vertelt de Nederlandse verpleegkundige Lian Doornbos tegen het ANP.

Doornbos deed de afgelopen drie maanden als verpleegkundige vrijwilligerswerk in het West-Afrikaanse land. Het werk zit erop en ze wilde nog een paar weken blijven om vakantie te houden. Het plan was om pas medio februari terug te keren naar Nederland, maar gezien de gevaarlijke situatie wil ze nu snel vertrekken.

Honderden Nederlanders zijn woensdag al vertrokken. Doornbos zocht contact met haar reisorganisatie, maar daar kreeg ze te horen dat ze pas zaterdag terug kan naar Nederland. "Veel toeristen, Nederlanders en Britten, zijn heel paniekerig en vertrekken of zijn al weg. Het is geen fijn idee dat alle mensen weggaan en je zelf moet achterblijven. Veel hotels zijn al gesloten", aldus de verpleegkundige.

Doornbos heeft haar appartement in Banjul al opgezegd. "Het is geen veilig idee alleen te zijn in het appartement in een buitenwijk. Je weet niet wat er donderdag gaat gebeuren. Misschien komt er een militaire inval vanuit de buurlanden. Ik ga nu overnachten in een hotel. Dat is makkelijker voor het geval ik snel weg moet. Als ik in het appartement blijf moet ik alles zelf regelen en taxi's rijden dan misschien niet meer."

Wel neemt ze met gemengde gevoelens afscheid van Gambia, waar ze in die drie maanden veel mensen heeft leren kennen en waar ze vrienden heeft gemaakt. "Het is heel moeilijk ze achter te laten. Ze hebben geen geld en kunnen niet vluchten."

Eerste 500 Nederlanders vertrokken

Ruim vijfhonderd Nederlandse vakantiegangers zijn vandaag al voortijdig vertrokken, honderden anderen volgen later op de dag. Ze breken hun vakantie in het West-Afrikaanse land af nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies had aangescherpt.

"Het is ook weer niet zo dat de kogels om hun oren vliegen", relativeerde een woordvoerster van reisorganisatie TUI. Maar uit voorzorg heeft TUI, net als concurrent Corendon, vliegtuigen naar de hoofdstad Banjul gedirigeerd om vakantiegangers die terug naar huis willen op te halen. In totaal vliegen woensdag acht toestellen heen en weer. Het eerste toestel, een door TUI ingehuurde Boeing 777, komt naar verwachting om 17.10 uur aan. Later op de avond volgt de rest.

Op de luchthaven van Banjul begint het intussen druk te worden. Ook de Britse reisorganisatie Thomas Cook haalt vakantiegangers terug naar huis. "Bijna iedereen wil mee", vertelde een woordvoerster van Corendon. "Maar een enkeling wil blijven. Sommige mensen willen gewoon hun vakantie voortzetten." Zij moeten zich er wel bewust van zijn dat hun reisverzekering vanaf nu ongeldig is, zegt de woordvoerster.

Senegalese troepen trekken richting Gambia

De onrust in Gambia beperkt zich vooralsnog tot het politieke toneel, maar het risico bestaat dat dit niet zo blijft. Andere landen in de regio hebben al gedreigd met militair ingrijpen als Jammeh niet opgestapt.

Senegalese troepen zijn inmiddels opweg naar de grens met Gambia. Ooggetuigen en bronnen bij de strijdkrachten hebben gemeld dat vele honderden Senegalese soldaten naar de grens trekken bij de plaats Diouloulou. Die ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de Gambiase hoofdstad Banjul. Ook Nigeria transporteerde vandaag militair materieel naar Senegal voor het geval er in actie moet worden gekomen.

Gambia is een smal en klein land langs de oever van de gelijknamige rivier. Het wordt omringd door het veel grotere Senegal. In de jaren tachtig vormden de twee landen een confederatie (Senegambia).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden