Tienduizenden folderbezorgers verliezen bijbaantje

interview Door opwaardering tot het minimumloon zullen veel ouderen het veld ruimen voor jongeren

Tienduizenden bezorgers van folders en huis-en-huisbladen dreigen hun bijbaantje te verliezen omdat ze van het kabinet het minimumloon moeten verdienen. Momenteel krijgt elke bezorger, of die nu 15 of 65 jaar oud is, een vast bedrag per wijk. Als de Eerste Kamer volgende week dinsdag akkoord gaat met het wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van sociale zaken, kost een 23-jarige bezorger door het leeftijdsafhankelijke minimumloon driemaal zoveel. Het gevolg laat zich raden. Werkgevers zullen contracten met oudere bezorgers opzeggen en vervangen door 16 en 17-jarigen, zo voorspellen de verenigde bezorgbedrijven. Tot verdriet van de volwassen folderbezorgers.

Muriël Uriot, 25 jaar
"Ik loop nu ongeveer anderhalf jaar in het centrum van Hilversum met folders. Dat levert me per ronde zes tot zeven euro op. De supermarkt? Dacht je dat ik daar nog wordt aangenomen? Als je de 21 bent gepasseerd, ben je te oud. Zelfs met 18 ben je al klaar. Daarom wijken mijn vrienden ook uit naar dit soort baantjes. Daar worden we tenminste nog aangenomen.

Het werk is ook echt leuk om te doen. Ik loop altijd dezelfde wijk. Er zijn mensen die me kennen en een praatje maken. Nog een voordeel: je bent flexibel in de indeling van je tijd waardoor het werk makkelijk is te combineren met andere zaken.

Als de nieuwe Wet Minimumloon door de Eerste Kamer komt, dan word ik ontslagen. Dat is me net wel duidelijk geworden. Ja, ze belden me zojuist. Het is hun keus. In plaats van mij kunnen ze ook een 13-jarige aannemen. Die is straks goedkoper.

Jammer. Ik begrijp die wet ook niet. Met folders verdien je ongeveer 25 euro per maand. Waarom moet je voor dat soort bijbaantjes naar het minimumloon? Die anderhalf uur per week, dat is toch niet te vergelijken met een reguliere baan? Ze hebben in de Tweede Kamer blijkbaar niet goed nagedacht over de folderbezorging.

Bijbaantjes van minder dan vijf uur vrijstellen van het minimumloon vind ik een prima idee. Daarmee red je de folderbezorging. Voorlopig dan, want het werk neemt ook af omdat je online folders kunt bekijken."

Adrie Mulder, 65 jaar. Utrecht
"Eén keer per week loop ik in Oog in Al in Utrecht met gesealde pakketten folders. Het begon met een wijk die ik samen met mijn zoon deed. Toen hij stopte, ging ik verder. Elke week ongeveer twee uur. Dat levert me op jaarbasis 1000 euro op, waarvan ik bijvoorbeeld de sportschool betaal. Maar het gaat mij niet om geld alleen. Folders bezorgen is ook leuk om te doen. Ik ben nogal een beweeglijk type. Zo loop ik graag hard voor mijn conditie. Folders bezorgen zie ik dan als een soort warming-up.

Ik weet nog dat ik in het begin best moeite had om mijn wijk te lopen. Je moet weten waar je moet zijn, hoeveel folders je in een keer kunt meenemen. Soms heb je van die Intertoys-boekjes, dat maakt de gesealde pakketten best zwaar.

Als ik straks het minimumloon moet verdienen, tja, dan wordt het te duur. Jammer, want voor mij hoort mijn folderwijk er bij. En de verdiensten zijn best redelijk. Waarom moet je die twee uurtjes lopen gelijkschakelen met echt werk? Vroeger werkte ik bij de Jaarbeurs en ik heb ook in de horeca gewerkt. Dat is zwaar, acht of negen uur lang. Maar dit fiets je er gewoon even tussendoor. Ik hoop dat er een uitzondering komt, dat werk korter dan vijf uur in de week buiten de regels blijft. Dan blijf ik nog wel een jaartje of vijf lopen. Zo niet, tja. Daar moet ik me nog even op bezinnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden