Tienduizenden doden per jaar door nepmedicijnen

Door Nanda Millenaar

De wereld wordt overspoeld met nepmedicijnen. Vooral in Azië sterven tienduizenden mensen per jaar doordat levensreddende medicijnen worden nagemaakt.

Bij een recent onderzoek in Zuidoost-Azië bleek 53 procent van de gekochte anti-malaria pillen vervalst. De nepmedicijnen zijn niet van echt te onderscheiden. Een onderzoekscentrum van Oxford Universiteit in Laos ontdekte twaalf verschillende soorten nepmalariamiddelen, en valse tbc- en aidsmedicijnen. Pillen én verpakking waren exact nagemaakt, maar de pillen bevatten slechts kalk of bloem.

In zijn jaarlijkse rapport waarschuwt de International Narcotics Control Board (INCB) vandaag voor de groeiende hoeveelheid valse medicijnen die op de markt verschijnen. Door de lage prijzen zijn ze in ontwikkelingslanden aantrekkelijk voor zowel individuen als ziekenhuizen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat tussen de 25 en 50 procent van alle medicijnen die daar worden geslikt, nep zijn. Vooral de groei van ongereguleerde markten als internet maakt de productie en distributie ervan makkelijker en het bestrijden ingewikkeld.

Een bijkomend probleem is dat ziekten resistent worden voor behandeling. Dit is het geval bij ’sub-therapeutische’ medicijnen, medicijnen die een niet effectieve hoeveelheid van de werkzame stof bevatten. De klachten verminderen licht, maar de parasieten overleven en muteren. Als patiënten in een later stadium van de ziekte het echte medicijn gaan slikken, bestaat de kans dat het niet meer aanslaat.

Schattingen van het aantal doden door de nepmedicijnen lopen uiteen van enkele tienduizenden tot 200.000 per jaar. Volgens de WHO kan een vijfde van de miljoen mensen die jaarlijks aan malaria sterven voorkomen worden, als alle medicijnen die geslikt worden echt zijn en correct ingenomen worden.

Onlangs overleed in een ziekenhuis in Birma een 23-jarige jongen aan malaria. Na zijn dood werden de pillen die hij kreeg getest. De medicijnen bleken nep, net als de hele partij waar ze vandaan kwamen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden