Tienduizenden bij herdenkingsbijeenkomst Zuidafrikaanse leider

JOHANNESBURG, SOWETO (Reuter, AFP) - De vermoorde Zuidafrikaanse zwarte leider Chris Hani is gisteren in Germiston 'met militaire eer' begraven. Gestoken in olijfgroene uniformen en met witte handschoenen aan droegen leden van Umkhonto we Sizwe, de gewapende vleugel van het ANC, de kist met het lichaam van hun voormalig leider naar het graf op de begraafplaats Elspark.

Bij de begrafenis waren zo'n 20.000 mensen aanwezig die de oproep van het ANC naast zich neer hadden gelegd om uit veiligheidsoverwegingen niet naar het kerkhof in Germiston te gaan. Terwijl de kist in het graf werd neergelaten, vuurden de Umkhonto-leden saluutschoten af. Hani was, tot hij in 1991 secretarisgeneraal van de kleine Zuidafrikaanse Communistische Partij werd, guerrillastrijder en commandant van Umkhonto we Siszwe, wat hem het imago van "Che Guevara van de townships" bezorgde.

Eerder hadden Zo'n 80.000 zwarte Zuidafrikanen Chris Hani eer bewezen in het stadion in het zwarte woonoord Soweto, waar zijn baar na een nachtwake was binnengedragen door Umkhonto-leden. "Chris Hani, de held van het volk" en "Kampioen van de vrede" viel op de talloze spandoeken te lezen. Voordat de herdenkingsdienst van start ging, kwam het buiten het voetbalstadion tot ongeregeldheden tussen de politie en groepen jongeren, waarbij de politie de jongeren uit elkaar dreef met rubberen kogels en traangas. Bij de schermutselingen vielen diverse gewonden.

De herdenkingsdienst, waarvoor Nelson Mandela en vrijwel de gehele top van het ANC zich naar het stadion hadden begeven, ontaardde al spoedig in een politiek getinte bijeenkomst. Zowel Mandela als de Anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu gebruikten hun toespraken voor aanvallen op de blanke regering. Mandela beschuldigde de regering in Pretoria ervan volstrekt "illegaal, niet representatief en corrupt" te zijn en stelde dat zij niet competent is om te regeren. Hij verwees naar het bloedbad zondag in het zwarte woonoord Sebokeng, waarbij 19 mensen bij een overval het leven verloren en ten minste 23 burgers gewond raakten.

Mandela riep de blanke regering op gezamenlijke ordetroepen in het leven te roepen, samengesteld uit veiligheidsmensen van de regering en ANC-guerrillastrijders. Deze bewapende groepen zouden onder de gemeenschappelijke controle moeten staan van alle politieke partijen, zo betoogde Mandela. Hij zei tevens dat er snel een eind moet komen aan de blanke overheersing.

In verband met de moord op Hani heeft de politie een parlementslid van de Conservatieve Partij gearresteerd, Clive Derby-Lewis. Een lid van van de neo-nazistische Afrikaner Weerstandsbeweging, Januzs Walus, is op verdenking van de moord aangeklaagd.

Pagina 5: complot niet onwaarschijnlijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden