Tienduizend kilometer fietsen langs het IJzeren Gordijn

Michael Cramer, Europarlementariër voor de Groenen en initiatiefnemer van de Iron Curtain Trail opent samen met de Oostenrijkse gouveneur van Burgerland Hans Niessl en de Hongaarse ministers van defensie en economie, Csaba Hende en Zsolt Becsey, het Hongaars-Oostenrijkse deel van de internationale fietsroute. Beeld epa
Michael Cramer, Europarlementariër voor de Groenen en initiatiefnemer van de Iron Curtain Trail opent samen met de Oostenrijkse gouveneur van Burgerland Hans Niessl en de Hongaarse ministers van defensie en economie, Csaba Hende en Zsolt Becsey, het Hongaars-Oostenrijkse deel van de internationale fietsroute.Beeld epa

"De Europese Unie is als een fiets. Hij moet rijden of hij valt om", schreef de Belgische oud-premier Guy Verhofstad ooit in het manifest 'De Verenigde Staten van Europa'. En fietsen kun je, op de nieuwe Euroveloroute 13, de Iron Curtain Trail. De route telt vanaf Noorwegen tot de Zwarte Zee, langs het IJzeren Gordijn, ruim 10.400 kilometer. Daarmee is het de langste Euroveloroute die er is.

Floris van Bodegraven

Vandaag, vijfentwintig jaar nadat meer dan zeshonderd DDR-burgers tijdens de 'pan-Europese picnic' vanuit Hongarije naar het vrije Westen vluchtten, is het deel van deze fietsroute geopend. De route, die door bijna twintig landen gaat, is nog niet helemaal af. Er zijn delen waar de bewegwijzering nog niet compleet is en op bepaalde trajecten moet het wegdek verbeterd worden. In een enkel geval is het pad nog niet aangelegd.

"De route is voor ongeveer tachtig procent gereed", vertelt de Duitse Europarlementariër Michael Cramer, geestelijk vader van het Iron Curtain Trial project. "Sommige delen moeten verbeterd worden. Bij een stuk vanaf het Poolse Gdánks moesten we een paar uur lopen omdat het wegdek gewoon te zanderig was. En die betonnen jeeppaden van de oude grens zijn alles behalve comfortabel", lacht hij. "Die zou ik je niet aanraden." Avonturiers kunnen de Iron Curtain Trail nu al afleggen, routebeschrijvingen zijn al te krijgen.

Stoppen voor elanden
Door de lengte is de route erg afwisselend. Op het noordelijke deel van de route, van Noorwegen tot Sint Petersburg, kun je dagen fietsen zonder een mens tegen te komen. "Verkeer is er nauwelijks", zegt Cramer. "Maar het kan wel zijn dat je moet stoppen omdat er een kudde elanden op de weg staat." Op het traject over de Koerse Schoorwal in Litouwen is dat onvoorstelbaar. Deze 98 kilometer lange landtong bestaat voor het grootste deel uit duinen en is een populaire vakantiebestemming. Vierduizend kilometer zuidelijker biedt de route langs de Bulgaars-Macedonische grens mooie uitzichten op watervallen en het Belasica-gebergte.

Vanwege de lengte is het onwaarschijnlijk dat veel mensen de hele route af zullen rijden. Eerder dit jaar reed een team met elektrische fietsen de route in dertig dagen. "Maar zij reden dan ook regelmatig driehonderd kilometer per dag", vertelt Michael Cramer. Hij verwacht dat mensen vooral kleine etappes van de route zullen fietsen.

Niemandsland 'er-fahren'
Europarlementariër Cramer houdt ervan om historie, natuur en fietsen te combineren. Er-fahren, noemt hij het zelf. Eerder ontwikkelde hij al de Berlin Wall Trail. De Iron Curtain Trail is volgens Cramer uniek omdat het grensgebied lange tijd ontoegankelijk was. "Het is een relatief ongerept gebied", aldus de Europarlementariër. "Mensen mochten er niet komen, het was een niemandsland. Met de fiets steek je regelmatig de grens over, iets wat vijfentwintig jaar geleden niet mogelijk was."

De route leidt langs enkele monumenten en de restanten van afzettingen. Bij plaatsen waar mensen tijdens hun vluchtpoging omkwamen, zijn gedenkplaquettes geplaatst. Het doel is om de route af te hebben in 2020. Toch is de grensroute nog niet helemaal probleemloos af te leggen. De fietsers doorkruisen twee keer Russisch grondgebied, dus een visum is nog steeds nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden