Tienduizend extra bedden nodig voor asielopvang

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Coa) zet zich schrap voor een nieuwe vluchtelingenstroom: het zegt tienduizend extra bedden nodig te hebben.Beeld anp

In Oosterhesselen zijn ze er niet blij mee. Inwoners van het Drentse dorpje protesteerden dit weekend tegen de komst van een nieuw asielzoekerscentrum in hun dorp.

Ze zijn waarschijnlijk niet de enigen die dit jaar zo'n centrum in hun achtertuin krijgen. Want het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Coa) zet zich schrap voor een nieuwe vluchtelingenstroom: het zegt tienduizend extra bedden nodig te hebben. "En dat is een voorzichtige prognose", aldus woordvoerder Jan-Willem Anholts. "We houden rekening met nóg meer."

Om die verwachte toestroom aan te kunnen, moeten er misschien wel twintig asielzoekerscentra bij, aldus Anholts. Voorlopig staan er volgens hem maar vier op de rol.

Verdubbeling
Steeds meer vluchtelingen komen naar Europa. En Nederland blijft niet buiten schot. Dat bleek vorig jaar al, toen het aantal asielaanvragen in de lente omhoog schoot. De aanwas bestond hoofdzakelijk uit Eritreeërs en Syriërs. Vanaf de zomer vlakte de groei wat af, maar over het hele jaar genomen was er meer dan een verdubbeling: van bijna 10 tot bijna 22 duizend.

Anholts: "Opeens kwamen er, die eerste weken in april, duizend per week bij. Per week! Normaal kregen we per maand ongeveer de helft. Ook daarna bleven de aantallen hoger dan daarvoor. Zo'n stijging, daar hadden we absoluut niet op gerekend. In de jaren daarvoor hadden we juist plekken gesloten, omdat de instroom aan het slinken was."

Doorstroom
En dus stampte het Coa vorig jaar nieuwe locaties uit de grond, dertien in totaal. Het zag zich zelfs genoodzaakt de IJsselhallen in Zwolle af te huren. Of zoiets dit jaar weer gebeurt, durft Anholts niet uit te sluiten. "We proberen heel goed vooruit te kijken, maar kunnen niet alle risico's afdekken. Natuurlijk willen we ons niet nog een keer laten verrassen, maar een grote buffer kunnen we ons ook niet veroorloven. Lege bedden kosten geld."

Anholts houdt wel een slag om de arm: echt wéten hoeveel vluchtelingen de komende maanden naar Nederland zullen komen, doet niemand: "Het blijft koffiedik kijken."

Maar zelfs als de toestroom meevalt, zal het Coa waarschijnlijk bedden tekortkomen, aldus Anholts. Want er speelt nog iets anders: de doorstroom stokt. Ook dat is een trend die vorig jaar begon. Meer dan de helft van de bewoners in de azc's wacht, met een verblijfsvergunning in de hand, op woonruimte elders. Gemeenten slagen er onvoldoende in die te regelen. Voor elk bed dat bezet blijft, zal er dus elders een plek bij moeten komen.

Waarom is de aanpak van mensensmokkelaars het grootste deel van de oplossing? Lees vandaag meer in Trouw over bootvluchtelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden