Tiende zachte november

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Het winterse weer rond 23 november maakte indruk, maar thermisch gezien waren het toch weer de zachte luchtmassa’s die een stempel op het weerbeeld drukten. De gemiddelde temperatuur in De Bilt over de eerste twintig dagen van de maand bedroeg 8,9 tegen normaal 6,9º. Dankzij een ruim twee graden te koude laatste decade (21-30 november) is het maandgemiddelde uitgekomen op 6,9 tegen normaal 6,2º. Daarmee werd het de tiende (!) opeenvolgende te zachte ’nevelmaand’. Ook in het hoge noorden kon de tijdelijke felle kou het maandgemiddelde niet ’in het rood’ drukken. Op het vliegveld van Spitsbergen, nabij het plaatsje Longyearbyen, bedroeg de gemiddelde temperatuur -8,6 tegen normaal -10,3º. De laagste temperatuur op de eilandenarchipel van Spitsbergen bedroeg -26,1º, in het mijnwerkersdorpje Sveagruva.

Een randstoring trekt vandaag over van Het Kanaal naar Frankrijk. Naar alle waarschijnlijkheid blijft het neerslaggebied net ten zuiden van ons land. Een andere storing, gistermiddag nabij Oost-Schotland, trekt vandaag ten noorden van de Wadden langs naar het oosten. Het systeem heeft gisteravond en tijdens de afgelopen nacht regionaal sneeuw veroorzaakt, vandaag steken in de kustprovincies enkele winterse buien de kop op. Later op de dag kan ook in het binnenland een enkele bui vallen. Af en toe schijnt, net als gisteren, de zon en loopt het kwik op naar maximaal 5 graden. De wind ruimt van zuidwest naar west tot noordwest en is matig, aan zee vrij krachtig. Donderdag begint droog en met vorst: vooral vanwege het aantrekken van de uit zuidelijke richtingen waaiende wind voelt het tamelijk koud aan buiten. Tijdens de middag en avond komt het tot sneeuw, later tot regen.

De neerslag hangt samen met het frontensysteem van een actieve depressie bij Schotland. De temperatuur komt ’s middags maar iets boven nul. Donderdagavond gaat de wind uit het zuidwesten waaien en loopt het kwik op. Vervolgens blijft het vrijdag en zaterdag wisselvallig en vrij zacht. Daarna koelt het iets af en worden ook de neerslagkansen kleiner. Gisteren vielen vooral in het westen enkele buien. Plaatselijk kwam het tot hagel, natte sneeuw en om 13 uur een donderklap in Zaandam. Het binnenland kreeg ’s middags te maken met een enkele bui, in Zuid-Limburg regende het lange tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden