Tien wensen voor het tijdperk na Bleker

Natuurorganisaties: Terug met Ecologische Hoofdstructuur en verbied visserij in deel van Noordzee

Ruim veertig groene organisaties presenteren vandaag in Den Haag een tienpuntenplan voor een 'goed natuurbeleid'. Vooruitlopend op de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september eisen zij onder andere het volledig verbinden van natuurgebieden in de zogeheten Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Demissionair staatssecretaris Bleker heeft het aaneenschakelen van natuurgebieden juist stopgezet wegens bezuinigingen. Uit het wensenlijstje dat de kleine en grote natuurorganisaties hebben opgesteld, blijkt echter dat zij ervan uitgaan dat aan het tijdperk-Bleker een einde komt.

De organisaties stellen dat jarenlang is geïnvesteerd in de kwaliteit van natuurgebieden om kwetsbare planten en dieren voor Nederland te behouden. Dat kostbare werk is voor niets geweest als natuurgebieden weer worden versnipperd en er niet genoeg geld is om ze te beheren.

Er moet volgens de organisaties ook een nieuwe Natuurwet komen die een alternatief biedt voor die van Bleker. Nu het kabinet-Rutte demissionair is, belanden zijn plannen waarschijnlijk in de ijskast. Ook de voorgenomen decentralisatie van het natuurbeleid staat weer ter discussie.

Met het manifest 'Kies nu voor de natuur' zeggen de organisaties 'de dreigende crisis in de Nederlandse natuur te keren'. Zo dient de plezierjacht volledig te worden afgeschaft en het boerenland vergroend. De plannen zijn mede-ondertekend door Natuurmonumenten (730.000 leden) en het Wereld Natuur Fonds (910.000 leden). De tien toekomstwensen van de natuurorganisaties op een rij.

1. Nieuwe Natuurwet

De nieuwe wet moet verzekeren dat Nederland zorgvuldig omgaat met waardevolle natuurgebieden en landschappen. Een duidelijke begrenzing van stad en land voorkomt verdere versnippering.

2. Bescherm plant- en diersoorten

De Nederlandse natuur kent een enorme rijkdom aan plant- en diersoorten van nationaal en internationaal belang. Die moeten volgens internationale verdragen actief worden beschermd.

3. Verbind natuurgebieden

Planten en dieren moeten zich in Nederland kunnen verspreiden. Het realiseren van een Ecologische Hoofdstructuur (728.500 hectare) heeft de hoogste prioriteit.

4. Bescherm waternatuur

Nederland heeft met de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Zeeuwse Delta unieke natuur van mondiaal belang in huis, die zeer kwetsbaar is. Daarom moet het menselijk gebruik van deze gebieden volledig duurzaam worden. Delen van de Noordzee moeten worden gesloten voor visserij.

4. Zorg voor genoeg geld

Goede natuur komt niet vanzelf. Twee derde van de Nederlandse natuur is er slecht aan toe. De overheid moet zorgen voor voldoende geld voor onderhoud.

5. Breng de natuur van het boerenland terug

Door de intensivering van de landbouw is het Nederlandse platteland eentonig geworden. Het boerenland moet weer natuurlijker worden.

7. Bescherm de tropische natuur

De natuur van de Nederlands-Caribische eilanden Saba, Sint Eustatius en Bonaire kent veel unieke en onvervangbare soorten planten, dieren en ecosystemen. Nederland is volgens verdragen verantwoordelijk voor bescherming van deze natuur.

8. Stop de plezierjacht

Het doden van dieren is in beginsel niet toegestaan. Doden vindt alleen nog plaats bij risico's voor de (lucht)verkeersveiligheid en volksgezondheid. Schaf de wildlijst af.

9. Vergroen de stad

De meeste Nederlanders wonen in een stedelijke omgeving. Natuur in de stad beschermt ze tegen warmte en fijnstof, helpt als waterberging en verbetert de kwaliteit van leven. Daarom moeten steden voldoende groene ruimte scheppen.

10. Geef kind recht op natuur

Kinderen moeten kunnen ervaren hoe leuk en waardevol natuur kan zijn. Natuureducatie en goed bereikbare natuur zijn van groot belang.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden