Tien uur wachten tussen uitwerpselen, ingewanden en stank

De auteur is beleidsmedewerker bij het landelijke inspraakorgaan Marokkanen en Tunesiërs.

Moslims hebben jarenlang aandacht gevraagd voor dit probleem. De Dierenbescherming ook. Dat heeft ertoe geleid dat er nu jaarlijks een overleg plaatsvindt op het ministerie van volksgezondheid tussen moslimorganisaties en de verschillende instanties die hiermee te maken hebben. Mede dank zij dit overleg is de situatie enigszins verbeterd. Maar de moslims hebben nog steeds het gevoel dat van hen veel wordt gevraagd, zonder dat er daadwerkelijk aan hun wensen tegemoet wordt gekomen.

Onlangs hebben de betrokken ministeries een ontwerp-besluit opgesteld, conform nieuwe EG-richtlijnen, het 'Besluit ritueel slachten'. De belangrijkste elementen daarin zijn:

- Fixatietoestellen voor runderen moeten voorzien zijn van een tijdmechanisme, zodat geen verdere slachthandelingen kunnen worden verricht voordat het verbloeden is geëindigd.

- Het aantal toeschouwers dat op de slachtvloer aanwezig mag zijn, wordt beperkt tot één, om zodoende een ordelijk verloop van het slachtproces te kunnen garanderen.

- Schapen mogen tijdens het slachten niet meer door mensenhanden worden vastgehouden.

Deze voorwaarden moeten ertoe leiden dat “bij het verplaatsen, onderbrengen, fixeren, slachten of doden de dieren elke vermijdbare pijn, vermijdbaar lijden, vermijdbare verwondingen of kneuzingen bespaard wordt”. Deze handelingen mogen uitsluitend worden “uitgevoerd door personen die de nodige kennis en vaardigheden bezitten om de taken humaan en doeltreffend uit te voeren”.

Vrijwel alle moslims onderschrijven van harte het doel van het Besluit. Het voorkomen van vermijdbaar lijden van slachtdieren is voor moslims een religieuze plicht. Maar de toepassing ervan zal zeker op veel problemen stuiten, met name ten tijde van het Offerfeest.

Steeds meer slachthuizen weigeren om uiteenlopende redenen medewerking te verlenen tijdens dat feest. Een reden kan zijn dat men niet bevoegd is ritueel te slachten. Een andere reden is dat het feest in het weekend valt en men voor dienstverlening aan moslims niet open wil zijn. Een derde reden kan zijn dat het slachthuis niet bereid is de normale werkzaamheden zodanig in te richten dat er ruimte is voor het slachten ten behoeve van moslims.

Beperkingen

Met de invoering van de nieuwe richtlijnen wordt verwacht dat de problemen eerder toe dan af zullen nemen.

De invoering van de richtlijnen zal zeker om investeringen vragen van de kant van de slachthuizen. De meeste slachthuizen die thans met moslims werken, zullen daar moeite mee hebben. Dat betekent dat ze of gaan sluiten of hun werkzaamheden zodanig beperken dat het ritueel slachten niet meer mogelijk is. Al deze beperkingen maken het de mens onmogelijk het dier te behandelen zoals het hoort.

In die zin is het van groot belang dat niet alleen aan het welzijn van het dier gedacht wordt, maar ook aan de omstandigheden waarin de mens verkeert die wordt geacht dit welzijn te waarborgen. Het zal niemand verbazen dat je, zoals mij is overkomen, na tien uur wachten te midden van uitwerpselen, ingewanden en stank niet meer zo geneigd bent primair aan het welzijn van het dier te denken.

Het welzijn van het dier kan niet los worden gezien van de arbeidsomstandigheden, zeg: het welzijn, van de mens. De moslimorganisaties verwachten nu, dat er eindelijk een oplossing komt die aan die waarheid recht doet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden