Weblog

Tien uur gratis licht in het donker

Meten is weten, en weten is soms heel leuk; vooral als je kostenteller op 0 blijft staan. Beeld
Meten is weten, en weten is soms heel leuk; vooral als je kostenteller op 0 blijft staan.

Meten is weten, en soms is weten heel leuk en verrassend. Althans voor mij. Bijvoorbeeld dat je met één ledlamp zomaar een paar procent op je stroomrekening blijkt te kunnen besparen.

Vincent Dekker

Wij hebben een fietsenschuur achter in de tuin en mede omdat we er niet van houden om 's avonds in een donker 'gat' te staren, brandt er een lamp aan de buitenkant van de schuur.
We hadden zo'n semi-nostalgisch straatlantaarntje als armatuur, maar die gaf kortgeleden door roestvorming definitief de geest. Dus een nieuwe buitenlamp aangeschaft.

Dom, dom, dom: niet op het formaat gelet. We hadden altijd een 60 Watt gloeilamp om de tuin te verlichten, en die wilde ik nu uiteraard vervangen door een spaarlamp. Maar een 60W-equivalente spaarlamp (type tl-buisje) paste niet in het nieuwe armatuur. Dus maar een kleiner spaarlampje, gelijkwaardig met 25 Watt gloeilamp, gekocht. Mwah, viel alles mee. Zelfs een schamele '25 Watt' geeft nog voldoende licht. En die spaarlamp gebruikt slechts 7 Watt, dus: bijna 90 procent besparing ten opzichte van de gloeilamp van 60 Watt die daar altijd brandde!
Liep ik een maandje geleden in de Action, zo'n goedkope winkel, en zie ik daar ledlampen liggen die gelijkwaardig zouden moeten zijn aan gloeilampen van 25 Watt. Niet voor 20 euro, zoals ik bij led nog altijd denk, maar voor welgeteld 3,95 euro per stuk. Nou, voor dat geld wilde ik er wel een proberen.
Die ledlamp gebruikt volgens het doosje nog maar één Watt. Eén Watt. En verdraaid: de hoeveelheid licht is vergelijkbaar met die van de ouderwetse spaarlamp van 7 Watt en in ieder geval weer genoeg voor onze achtertuin.
Zo'n goedkope ledlamp kan niet goed zijn, dacht ik, en zal dus wel meer dan 1 Watt verbruiken. Daarom even mijn kleine elektra-kostenteller ertussen gezet en gemeten. Tien uur ledlamp laten branden, kosten: 0 cent. Mijn meter heeft hele centen als ondergrens. En ja, als het echt 1 Watt is, dan heb je na 10 uur slechts 10 Wattuur, 0,01 kiloWattuur, verbruikt; bij 22 cent per kWh is dat dus 0,22 cent...

Onze buitenlamp brandt vanaf het donker worden tot middernacht. In de winter 7 uur per dag, in de zomer 1 uur, gemiddeld dus 4 uur. Elke dag bespaar ik nu ten opzichte van mijn 60 Watt gloeilamp gemiddeld 4 maal 59 Watt, oftewel bijna een kwart kWh per dag, 90 Kwh per jaar. Op een totaal jaarverbruik van zo'n 3000 kWh is dat zomaar een besparing van 3 procent. Da's al een flinke stap om mijn jaarverbruik gelijk te krijgen aan de jaarproductie van mijn zonnepanelen.

Ledlampen moeten officieel 20 jaar meegaan. Deze goedkope Chinese variant zal dat waarschijnlijk niet halen. Maar: Ik bespaar 20 euro (90 keer 22 cent) en de lamp kost 4 euro. Dus verdien ik de kostprijs terug in gemiddeld één vijfde van het jaar, 73 dagen van 4 uur. Maar omdat het nu winter is en de lamp 7 uur per dag brandt, is de terugverdientijd nu 42 dagen. Die zijn al om sinds ik de lamp kocht. En de ledlamp brandt nog volop...

Reactie op reacties, t.e.m. 15 januari 2012, 18.00 uur:

@SJZ: Ja, da's een beetje 'touché'... Maar: in de oude, niet helemaal waterdichte armatuur roestte de spaarlamp nog sneller weg dan de gloeilamp die met zijn warmte de zaak droog hield. Ik had natuurlijk al jaren geleden een nieuw armatuur moeten kopen...

@DuurzaamRoermond: Ook een aanrader, die site. Met wat mij betreft een welkome verwijzing naar Mindergas.nl. Die nuttige site kende ik nog niet. Dank dus!

@Ewald: Wil je zeggen dat er nóg zuiniger ledlampen zijn voor in mijn tuin? En waar haal je die en wat kosten ze?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden