Tien 'terroristen' opgepakt

AMSTERDAM - De politie heeft gisteren tien mensen gearresteerd die ervan verdacht worden bij de Algerijnse terroristische groep GSPC te horen.

Van onze verslaggeefster

Vijf verdachten zijn na verhoor weer vrijgelaten, een zesde is in vreemdelingenbewaring gesteld. Vier mannen, die net als de overige zes van Algerijnse afkomst zijn, zitten momenteel nog vast.

De in Groningen, Eindhoven en Bergen op Zoom aangehouden verdachten hebben zich volgens justitie beziggehouden met de logistieke ondersteuning van de 'gewapende strijd tegen vijanden van de islam'.

Vanuit Nederland zouden zij strijders hebben voorzien van valse identiteitspapieren, geld en onderdak. Ze zouden, meldt justitie, deel uitmaken van de Algerijnse GSPC, een afkorting voor 'Groupe Salafiste pour la Predication et le Combat', een groep die vaak in verband wordt gebracht met Bin Laden en die onlangs nog door minister Van Aartsen 'de belangrijkste teroristische organisatie van dit moment' is genoemd.

Ook de twee verdachten die sinds september in een Rotterdamse cel wachten op hun proces, worden in verband gebracht met de GSPC. In hun huis werd een tas vol gestolen paspoorten gevonden, afkomstig van een partij paspoorten die in 1999 werd geroofd uit de Belgische ambassade in Den Haag en het Belgisch consulaat in Straatsburg.

Twee van deze paspoorten werden gebruikt bij de moord op de anti-Talibanstrijder Achmed sjah Massoed. De Belgische justitie heeft al verschillende verdachten in deze zaak aangehouden.

In december werd een verdachte gearresteerd in Eindhoven, die vermoedelijk ook lid was van de GSPC. Hij werd uitgeleverd aan België. Of de Algerijnen die gisteren zijn gearresteerd met deze zaak te maken hebben, wil justitie niet zeggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden