Tien seizoenen, ruim 86 uur

Andrea Bosman schrijft elke week over ons vermaak, in de breedste zin van het woord. Reacties naar andreabosman@trouw.nl

Het is hoog tijd dat het lente wordt. We zijn het bankhangen beu. We zijn nu ook door de drie seizoenen 'Modern Family' heen die Netflix tot nu toe in de aanbieding heeft. Wat heet: de meeste afleveringen van de leukste Amerikaanse sitcom van dit moment die draait om drie niet-alledaagse gezinnen hebben we twee, soms drie keer gezien - ze blijven erg leuk en vooral zo goed getimed en geacteerd. En de man in óns huis blijft het hardste lachen als Phil Dunphy in beeld komt, waarschijnlijk omdat hij stiekem hoopt een beetje op Phil te lijken: de wat klunzige, jongensachtige vader ('I am the cool dad') en makelaar, die zijn eigen (woord)grappen altijd nadrukkelijk in de camera vertelt en zonodig herhaalt.

Maar onze gezins-binge begon maanden daarvoor met 'Friends'. 'Friends'? Ja echt, het antieke 'Friends'. Ik had de serie indertijd - hij liep van 1994 tot 2004 - nooit gevolgd. Ik had een heel decennium de tijd gehad om de avonturen van Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Ross en Chandler op hun New Yorkse etage te kunnen volgen, maar op de een of andere manier kwam het er niet van. Series volgen waarvoor je toen echt thuis moest blijven deed ik niet, en misschien vond ik het toen ook niet highbrow genoeg - dat raak je gelukkig kwijt als je ouder wordt.

Maar goed, toen ik tegen een vriendin opperde dat ik een leuke serie zocht om ons versplinterde gezin weer een beetje aan elkaar te plakken, zei zij meteen; "Dan moeten jullie 'Friends' kijken!" Dat had zij namelijk met haar zoons ook gedaan. Ik mocht haar box met tien seizoenen onmiddellijk lenen. En zo ontstond een ernstige verslaving. Dat wil zeggen: vooral onder de drie vrouwen in ons huishouden. Het was eerst even wennen voor de jongste twee van de drie, om te kijken naar de kapsels, truitjes en de hoge broeken uit 1994. En om de personages te leren kennen. Maar al snel zagen we hoe goed en grappig het was en werden ze deel van ons gezin. We konden niet stoppen. Tien seizoenen van ieder 26 afleveringen van ieder 20 minuten: die ruim 86 uur 'Friends' jasten wij er in drie maanden tijd - inclusief een herfst- en een kerstvakantie - doorheen. Op een dag was het zover en keken wij 'The last one'. Hoe moesten we nu verder?

Maar we delen sindsdien precies dat wat ik gehoopt had: een gezamenlijke kijkherinnering - met bijbehorend vocabulaire en vooral grappen. Er doen zich in het echte leven regelmatig situaties voor waarbij we uit 'Friends' kunnen citeren. Als iemand bij mijn jongste nu iets van haar bord probeert te pikken roept ze: 'Joey doesn't share food!' - want Joey houdt daar ook niet van. Als iemand zijn middelvinger opsteekt slaan wij onze gebalde vuisten twee keer tegen elkaar aan - de 'nette' versie van de middelvinger die Monica en Ross tijdens hun jeugd uitvonden. En we roepen regelmatig "Unagi!" als iemand niet al te snel reageert - vrij naar de aflevering waarin Ross op iritante wijze zijn karate-kennis etaleert. Die zou ik echt nóg wel een keer kunnen zien.

Vier keer Unagi

Unagi: Volgens Ross, personage uit 'Friends': staat van compleet bewustzijn. Term uit de karate. Als je 'Unagi' hebt bereikt ben je voorbereid op elke vorm van gevaar op elk moment. Volgens zijn tegenspeelster Rachel is het gewoon een soort sushi.

Unagi: Het Japanse woord voor zoetwaterpaling, die veel wordt gebruikt om sushi mee te maken

'The One With The Unagi' is aflevering 17 uit het zesde seizoen van 'Friends' en werd voor het eerst uitgezonden op 24 februari 2000.

'Unagi' ('De aal') is een Japanse dramafilm van Shohei Imamura uit 1997. De film won dat jaar de Gouden Palm op het Festival van Cannes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden