Update

Tien procent Nederlandse kinderen groeit op in armoede

Archieffoto Beeld Thinkstock

Eén op de tien kinderen in Nederland groeit op in armoede. Dat houdt onder meer in dat 327.000 meisjes en jongens vaak geen gezond eten krijgen. Kinderombudsman Marc Dullaert doet deze constatering in de eerste Nederlandse Kinderrechtenmonitor.

In de meeste gevallen is er ook geen geld voor een lidmaatschap van de sportclub, voor zwemles en moeten ze oude kleding en schoenen dragen, omdat in het gezin geen geld is voor nieuwe.

De meeste kinderen in ons land zijn gelukkig en leven in welvaart, maar Dullaert maakt zich zorgen over ongeveer een half miljoen kinderen. Bijvoorbeeld omdat ze te maken hebben met kindermishandeling of armoede.

In de Kinderrechtenmonitor doet de ombudsman een aantal aanbevelingen om de situatie van kinderen in Nederland beter te maken. Over kinderen die leven in armoede adviseert de kinderombudsman deze groep, en kinderen die net tegen de armoede aanleunen, goed te volgen en verder afglijden te voorkomen.

Asielkinderen
Dullaert pleit onder meer voor het verplicht stellen van een jongeren- en kindeffectrapportage bij wetsvoorstellen die invloed hebben op kinderen en jongeren. Met betrekking tot asielkinderen zegt hij dat het hoge percentage afwijzingen van verzoeken tot gezinsmigratie hem ernstige zorgen baart. Maandag pleitte hij al voor het opschorten van het uitzetten van asielkinderen die hier al zijn geworteld.

Ook over openheid over homoseksualiteit op scholen maakt hij zich zorgen: daarvan is nog geen sprake. 'De school lijkt dan ook niet zo'n veilige omgeving te zijn voor homojongeren. De overheid zou er goed aan doen om actief te bevorderen dat kinderen met homoseksuele gevoelens dezelfde veiligheid op school ervaren als andere kinderen.'

De monitor baseert zich op verschillende eerder gedane onderzoeken over zaken die met kinderrechten te maken hebben. Hij is in opdracht van de Kinderombudsman opgesteld door de Universiteit Leiden en het Sociaal en Cultureel Planbureau en wordt vanaf nu elk jaar uitgegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden