'Tien miljoen vogels' viert de nieuwe trektelpost Breskens

Sommige vogelaars werd het wel eens te veel, al die trekvogels die in het voorjaar bij Breskens langskomen. Het overkwam in de jaren zeventig J. C. Wedts de Swart, die de enorme vogelstroom zag en moedeloos naar huis toog. Voor één teller was het gewoon niet bij te houden.

In de jaren tachtig ontdekten steeds meer vogelaars de plek en ze noteerden zo'n beetje iedere vogel die langsvloog. Ook elders verschenen trektelposten en de oprichting van de Landelijke Werkgroep Vogeltrektellen zorgde ervoor dat tellers de handen ineensloegen, gezamenlijk rapporteerden en jaarlijks bijeenkwamen in het Utrechtse kerkgebouw de Blijde Boodschap.

De trektelpost bij Breskens kreeg in 1991 een nieuwe, vaste plek: een houten kruis op de Westerscheldedijk. Tellers konden er beschut tegen de wind hun werk doen, wat tot nu toe resulteerde in tienduizend waarnemingsuren waarin 10 miljoen vogels verdeeld over dik 265 soorten langstrokken, waaronder superzeldzame. De oorzaak van de vaak enorme trekstroom is stuwing: bij oostelijke wind worden noordwaarts trekkende vogels vaak eerst tegen de Franse, daarna de Belgische en ten slotte de Zeeuws-Vlaamse kust gedreven, waarna ze de Westerschelde oversteken. In april en mei kunnen bij Breskens gigantische aantallen passeren, zoals 381.290 graspiepers op 15 april 2003.

De in 2006 omgekomen PvdA-gedeputeerde en vogelaar Thijs Kramer bedacht het plan Waterdunen, om de veiligheid en de natuurwaarden van dit deel van Zeeuws-Vlaanderen te waarborgen. Het gebied ging op de schop en wordt zoute getijdennatuur. De telpost moest een stukje opschuiven en morgen wordt hij officieel geopend. Om dit te vieren stelde de Telgroep Breskens een fraai boekwerk samen, waarin alle soorten die ooit langsvlogen besproken worden, inclusief veel (trend)grafieken.

'Tien miljoen vogels in tienduizend uren.' Voorjaarstrek bij Breskens 1981-2013. 230 p. Maak 14 euro over op NL87INGB0000076442 tnv P.L. Meininger. Vermeld uw adresgegevens.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden