Tien medicijndoden per dag

Iedere dag sterven in Nederland tien mensen door bijwerkingen van geneesmiddelen. Bij minstens vijf is het overlijden vermijdbaar. Het toezicht op de kwaliteit van medicijnen schiet tekort.

Dit zeggen medisch deskundigen in het actualiteitenprogramma 'Zembla', dat vanavond wordt uitgezonden.

Jaarlijks overlijden volgens het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb ongeveer 2000 mensen in ziekenhuizen aan de gevolgen van een bijwerking van medicijnen die ze thuis hebben ingenomen. Daarnaast overlijden nog eens 1500 tot 2000 patiënten aan de gevolgen van bijwerkingen van medicijnen die ze in het ziekenhuis toegediend kregen. Bij elkaar zijn dat 3500 tot 4000 sterfgevallen.

In 'Zembla' bevestigt de Leidse hoogleraar klinische epidemiologie dr. Frits Rosendaal de berekening. Rosendaal zegt, op basis van internationale literatuur, dat de helft tot driekwart van de doden vermijdbaar is.

Het gaat daarbij om verkeerde middelen die worden voorgeschreven, foute doses of het te lang slikken van een middel. Daarnaast worden volgens Rosendaal middelen voorgeschreven waarvan de veiligheid niet bewezen is.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kwam vorige maand met een schatting van honderden doden door problemen met geneesmiddelen. Vooral ouderen, die vaak gelijktijdig meerdere middelen slikken, vormen een risicogroep.

'Zembla' komt tot een veel hogere sterfte, omdat IGZ zich alleen baseerde op ziekenhuisregistraties. Lang niet altijd worden bijwerkingen geregistreerd als oorzaak van overlijden. Bij patiënten die de pijnstiller Vioxx gebruikten en kwamen te overlijden door een bijwerking, is in veel gevallen een hartaanval of beroerte als doodsoorzaak vastgelegd.

Vioxx, dat in september vorig jaar door producent Merck vanwege ernstige bijwerkingen wereldwijd van de markt werd gehaald, is in Nederland door artsen op grote schaal voorgeschreven voor klachten waarvoor het middel eigenlijk niet was toegelaten.

De baas van IGZ, inspecteur-generaal dr. Herre Kingma, zegt dat de artsen zelf verantwoordelijk zijn voor hun voorschrijfgedrag. ,,Wij gaan niet naast de dokter in de spreekkamer zitten'', aldus een geïrriteerde Kingma in de uitzending. De Amsterdamse hoogleraar (antropologie van zorg en gezondheid) dr. Anita Hardon zegt: ,,Ik zou willen dat de Nederlandse overheid wat actiever reageerde op problemen met bijwerkingen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden