Tien keer meer plastic dan plankton in de zeeën

21.50 uur, Nederland 2

Op de klimaatconferentie in Kopenhagen praten landen over het terugdringen van broeikasgassen. Die broeikasgassen komen ook vrij bij de productie van plastic en dragen bij aan de opwarming van de aarde. Tegelijkertijd gooien we plastic net zo gemakkelijk weg als dat we het produceren, met alle gevolgen van dien. Plastic is net als nucleair afval: het gaat nooit meer weg. Op diverse plekken midden op de oceaan drijven grote concentraties plastic afval. Plastic zakjes, lege flessen, doppen, verpakkingsmateriaal. De vissen zien het als voedsel en zo komt het uiteindelijk op ons bord terecht. Ondertussen kunnen recyclers het enorme aanbod van plastic afval niet aan. Daarom verbranden we ons plastic of dumpen we het in arme landen. Ondanks alle initiatieven voor hergebruik, verstopt plastic afval ons milieu.

Door zeestromen en weerpatronen drijven tussen de continenten enorme gebieden plastic afval op het water. ‘Het is als een wc-effect’, zegt kapitein Charles Moore, ‘het wervelende effect voert puin naar het midden.’ Moore onderzoekt al zeven jaar lang de plasticvervuiling op de Stille Oceaan. Het gebied in de Stille Oceaan waar het plastic zich ophoopt, is net zo groot als West-Europa. In die gyre, of draaikolk, doet Moore schokkende ontdekkingen. Zo concludeert hij dat er tien keer meer plastic dan plankton in de zee voorkomt. Want door zonlicht en golven valt plastic weliswaar uit elkaar, maar alleen in kleinere stukjes: het blijft gewoon plastic. En omdat dat plastic afval vaak uit heel kleine deeltjes bestaat, zien vissen en andere zeedieren het al snel aan voor voedsel. Probleem daarbij is dat zich aan de structuur van plastic gemakkelijk chemicaliën hechten. Vervuiling belandt zo in de voedselketen.

Slechts 5 procent van al ons plastic afval wordt gerecycled. Voor een deel verbranden we ons plastic. Het andere deel verschepen we naar landen als China en India. Maar daar weten ze zelf al geen raad met hun rotzooi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden