Tien jaar wachten op inburgering is te lang

NATURALISATIE | Het voorstel van VVD'er Azmani om nieuwkomers pas na tien jaar een Nederlands paspoort te geven, werkt contraproductief, zeggen Sander Terphuis en Pejman Salim, beiden ooit naar Nederland gevlucht.

SANDER TERPHUIS EN PEJMAN SALIM en BEIDEN IRAANSE VLUCHTELING EN JURIST

Bij de campagne voor de komende Tweede Kamerverkiezingen zullen thema's rondom de immigratie en integratie de boventoon voeren, met spierballentaal van politici.

Voor de VVD, die de hete adem van Wilders in zijn nek voelt, kan de holle retoriek van de campagne niet vroeg genoeg beginnen. Het VVD-Kamerlid Malik Azmani zei in deze krant (Verdieping, 28 juli) dat migranten pas na tien jaar Nederlander mogen worden als het aan de liberalen ligt.

De integratie van nieuwkomers in de Nederlandse samenleving is een complex vraagstuk, waarvoor serieuze en effectieve oplossingen nodig zijn.

Wij ontvluchtten ons vaderland Iran op zoek naar vrijheid en veiligheid. Al snel werden wij verliefd op dit kikkerlandje. Wij leerden de Nederlandse taal, staken de handen uit de mouwen en droegen al gauw ons steentje bij aan de Nederlandse samenleving.

Azmani ziet de verlenging van de naturalisatietermijn van vijf naar zeven jaar, zoals afgesproken in het regeerakkoord, als stap in de goede richting, maar hij acht die periode te kort om de Nederlandse samenleving goed te leren kennen. Dit laat precies zien hoe ineffectief dit plan van VVD is. De liberalen gaan er kennelijk van uit dat het goed komt met de integratie van nieuwkomers als de termijn voor de naturalisatie nog verder wordt verlengd. Een naïeve gedachte.

undefined

Langer wachten

Een succesvolle integratie bereik je niet door migranten nog langer te laten wachten op een Nederlands paspoort. Net als Azmani zien wij de Nederlandse nationaliteit als 'hoofdprijs' van de samenleving voor de nieuwkomers. Vraag is echter waarom het niet mogelijk zou zijn deze hoofdprijs binnen vijf jaar te behalen, zoals het nu het geval is.

Terwijl de VVD hamert op het belang van inburgering, komt de partij met maatregelen die de integratie van nieuwkomers juist vertragen. Zo heeft het kabinet de faciliteiten voor inburgering door asielzoekers afgeschaft. Soms duurt de asielprocedure lang. Al die tijd kunnen de nieuwkomers niet beginnen met inburgering. Daarnaast is door druk van de VVD de termijn voor gezinshereniging verlengd. Hierdoor lopen sommige gezinsleden grote achterstand op bij hun inburgering. Tevens wil de VVD bezuinigen op taalles voor kinderen van asielzoekers.

Wij delen de opvatting van Azmani dat aan het verkrijgen van het Nederlanderschap strenge eisen gesteld moeten worden, zoals goede beheersing van de Nederlandse taal, het hebben van een baan of vrijwilligerswerk en de erkenning van de in ons land geldende waarden. De naturalisatie is veel meer dan van symbolische waarde. Het Nederlanderschap is een gevoel, een beleving, en een diep besef om erbij te willen horen. Zo hebben wij het zelf beleefd toen wij Nederlander werden. Wij zijn verheugd en dankbaar dat we niet tien jaar hoefden te wachten op dat trotse gevoel een Hollander te zijn.

Met de verkiezingen op komst doen wij een dringend oproep op politici om de problemen rondom inburgering niet te misbruiken voor eigen politiek gewin. Geen spierballentaal, maar serieuze oplossingen. Stel heldere eisen aan de nieuwkomers, en trek duidelijke grenzen als het gaat om de waarden van onze democratische rechtsstaat. En kom vooral met oplossingen die problemen aanpakken, en geen mensen.

Dit plan van Azmani geeft de nieuwkomers het gevoel niet welkom te zijn in Nederland. Het signaal dat hiervan uitgaat is dat nieuwkomers kalm aan kunnen doen met hun inburgering, wat contraproductief werkt. Daarnaast zullen de nieuwkomers door dit plan bepaalde rechten, zoals het kiesrecht bij de landelijke verkiezingen en het uitoefenen van bepaalde beroepen, tien jaar lang ontberen. De liberalen kunnen hiervoor toch niet ongevoelig zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden