Tien jaar om zwart geld op te souperen

De fiscus ontlopen wordt voor spaarders in de Europese Unie een stuk moeilijker. Luxemburg als belastingvrijplaats valt straks weg. Dan maar naar exotische, fiscale paradijzen als de Kaaimaneilanden?

,,Spaarders zetten hun geld liever weg in een belastingparadijs dichtbij huis. Ver weg is lastig. En politiek instabiele landen in Oost-Europa zijn ook niet aantrekkelijk. Er blijft niet veel over'', zegt Peter Kavelaars, hoogleraar belastingrecht in Leiden en Rotterdam.

Deze week zijn de lidstaten van de EU het eens geworden over harmonisering van belasting op spaartegoeden. En ook over het bankgeheim, gekoesterd door landen als Oostenrijk en Luxemburg, bereikten de lidstaten overeenstemming: dat heeft zijn langste tijd gehad. Vanaf 2003 zal nu ook in Luxemburg belasting worden geheven op de rendementen van spaartegoeden. De eerste drie jaar zal die 15 procent bedragen, daarna 20 procent. In 2010 zullen landen als Luxemburg en Oostenrijk ook informatie over de identiteit van de rekeninghouders moeten delen met de fiscus van de lidstaten waar die klanten van afkomstig zijn.

,,Ik verwacht niet dat spaarders naar verre oorden zullen gaan met hun geld. Het gaat toch meestal om particulieren die ergens eens 100000 gulden hebben gestald. Voordat het bankgeheim wordt opgeheven, hebben ze tien jaar de tijd om het geld te consumeren en een gedeelte er van eventueel 'zichtbaar' te maken'', zo verwacht hoogleraar Kavelaars.

Onderdeel van het EU-akkoord is ook dat andere fiscaal-vriendelijke oorden als Monaco, Andorra en zelfs Zwitserland hun belastingregels ten aanzien van spaartegoeden afstemmen op die van de EU. Zo kan een enorme kapitaalvlucht uit Europa enigszins worden vermeden. Het was bovendien een eis van Luxemburg. Als de EU binnen twee jaar geen overeenkomst bereikt met die andere landen, kan Luxemburg alsnog onder de afspraken uit.

,,Grote bedragen, van tientallen miljoen guldens, zullen straks niet ineens zichtbaar worden. Dan gaat toch vaak om crimineel geld, en dat zal eerder verdwijnen naar bijvoorbeeld de Kaaimaneilanden'', zegt Kavelaars.

Maar ook die vluchtroute voor belastingontduikers staat onder druk. Van de Oeso, de club van 29 rijkste industrielanden. Deze zomer publiceerde de Oeso een lijst met 35 'beruchte' belastingparadijzen, waarop tevens de naam van de Kaaimaneilanden prijkt. Deze landen krijgen tot eind juli 2001 jaar de tijd met de Oeso-landen samen te werken om de gewraakte belastingwetgeving voor eind 2005 te elimineren. Landen die niet meewerken hangen economische sancties boven het hoofd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden