Tien jaar later prediken scholen Saoedi-Arabië nog steeds haat

null Beeld afp
Beeld afp

'De apen zijn de mensen van de sabbat, de Joden. En de zwijnen zijn de ongelovigen van de gemeenschap van Jezus: de christenen.' Al jaren krijgen Saoedische kinderen op school te horen dat iedereen die de verkeerde versie van de islam aanhangt een ongelovige of een beest is. De vraag is nu of Barack Obama daar iets aan kan veranderen.

Wat er precies in de schoolboeken staat en hoeveel lesmethodes er in oploop zijn, is niet bekend. Maar dankzij de boeken die de afgelopen jaren lekten, is wel duidelijk dat de aanwezigheid van de opruiende passages geen fout of incident is. In het streng-islamitische land krijgen leerlingen van jong tot oud de teksten ieder schooljaar opnieuw te horen.

Tijdens het examenjaar, als de leerlingen tussen de 17 en 19 jaar zijn, leren ze over de heilige oorlog tegen de heidenen. Die moet fysiek (en dus niet alleen geestelijk) worden gevoerd.

Minstens zo zorgwekkend is het feit dat de Saoedische overheid het lesmateriaal op grote schaal internationaal verspreidt. Moskeeën en scholen die banden hebben met de Saoedische sjeiks krijgen de boeken gratis toegestuurd. Het maakt deel uit van het project om het wahhabisme, de uiterst orthodoxe Saoedische variant van de islam, wereldwijd aan de man te brengen. De kosten worden betaald met olieopbrengsten.

Diplomatie VS haalde weinig uit
Het Witte Huis riep het land kort na de aanslagen op 11 september 2001 al het radicale curriculum te schrappen. Drie jaar later Saoedi-Arabië weten dat de buitenwereld zich geen zorgen meer hoefde te maken: het lesmateriaal was gezuiverd van intolerantie en bovendien totaal gemoderniseerd.

Dat bleek een leugen te zijn. In de loop der jaren zou het basisonderwijs zijn gezuiverd, maar in hogere klassen is er volgens de meest recente informatie niets veranderd. Iedere lesweek bestaat voor een kwart tot een derde uit theologisch onderwijs. Docenten die afwijken van de harde lijn riskeren gevangenisstraffen en lijfstraffen.

In 2006 leerden kinderen nog dat God alle moslims straft wanneer ze hem niet letterlijk gehoorzaamden. 'Net zoals sommige Joden zijn gestraft', verkondigden de boeken. 'God heeft hen veranderd in varkens en apen.'

Drie jaar geleden gaven de Verenigde Staten toe dat de herhaalde verzoeken om het curriculum aan te passen weinig hadden uitgehaald. Er werd een onderzoek ingesteld, maar daarna bleef het stil.

Een voormalige Amerikaanse onderminister liet vorige week aan The Daily Beast weten dat het onderzoek in 2012 al is afgerond. Voor zijn vertrek vorig jaar wilde hij de kwestie aankaarten bij de Saoedische ambassadeur, maar hij slaagde er naar eigen zeggen niet in om een afspraak te maken.

Obama zwijgt in alle talen
Mensenrechtenorganisaties hopen dat president Obama vorige week bij zijn bezoek aan Saoedi-Arabië een stevig gesprek over de lesboeken heeft gevoerd. Het is niet duidelijk of dat ook is gebeurd. Het Witte Huis laat er in ieder geval niets over los.

De diplomatieke aanpak is mislukt, constateert de Amerikaanse denktank Foundation for Defense of Democracies (FDD) nu in een rapport. 'Leerlingen worden nog steeds geïndoctrineerd.' Voor Washington zou het zuiveren van de lesboeken een flinke overwinning in de strijd tegen terreur kunnen zijn.

'Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken pakt Saoedi-Arabië aan met fluwelen handschoenen, ongeacht welke partij er in het Witte Huis zit', meent FDD. 'Gezagsdragers zijn soms zo gefocust op de enorme Saoedische olieproductie dat ze problemen op de lange termijn, zoals indoctrinatie, onder het tapijt vegen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden