Tien jaar cel voor journaliste Netjes

Ook andere journalisten in Egypte veroordeeld tot celstraffen wegens steun aan terroristische organisatie

Internationaal is met woede en verontwaardiging gereageerd op de veroordeling in Egypte van verschillende journalisten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes, tot celstraffen van zeven tot tien jaar vanwege steun aan een terroristische organisatie. Netjes, die bij verstek tien jaar cel kreeg, noemde de uitspraak schandelijk en bestempelde Egypte op Twitter als 'knettergekkistan'. Drie journalisten van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera verdwijnen voor zeven tot tien jaar achter de tralies.

Minister Timmermans van buitenlandse zaken nemt de zaak hoog op en riep meteen de Egyptische ambassadeur op het matje. De Britse premier Cameron liet weten 'volledig verbijsterd' te zijn door het nieuws en ook de Australische regering liet zich in harde bewoordingen uit over het vonnis.

Behalve Netjes werden twee Britse verslaggevers en enkele andere journalisten van de nieuwszender Al-Jazeera bij verstek veroordeeld vanwege steun aan de Moslimbroederschap van voormalig president Morsi, die in Egypte wordt gezien als terreurbeweging.

De drie journalisten die daadwerkelijk achter de tralies verdwijnen, zijn Mohamed Fahmy, Baher Mohamed en de Australiër Peter Greste. Zij zitten al sinds december vast. Eerder werd de Egyptische journalist Abdoellah al-Sjami na een wekenlange hongerstaking vrijgelaten.

Rena Netjes, in Egypte als correspondent werkzaam voor verschillende Nederlandse media, waaronder Trouw, werkte zelf niet voor Al-Jazeera maar had contact met journalisten van de zender. Toch werd ook zij bestempeld als terreurverdachte. Ze wist Egypte in februari halsoverkop te ontvluchten en ontloopt zo haar celstraf. Waarschijnlijk zal zij niet meer vrij kunnen reizen in de regio.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, John Kerry, bracht aan de vooravond van de uitspraak bezoek aan Egypte waarbij hij de autoriteiten maande de persvrijheid te respecteren. Tegelijkertijd maakte hij ook bekend dat de Amerikaanse regering 575 miljoen dollar en enkele Apache helikopters heeft toegezegd voor het Egyptische leger.

Europa/wereld 13

De rol van Al-Jazeera

Rena Netjes: Ik kan nooit meer naar Egypte

Rena Netjes kan nooit meer naar Egypte, maar misschien ook wel nooit meer naar Afrika en het Midden-Oosten. Dat zei de journaliste gisteren bij BNR Nieuwsradio, een van haar werkgevers, in reactie op haar veroordeling in Egypte. "Ik mag nu weleens gaan uitzoeken of Egypte geen Interpol-alerts uitgeeft naar landen waar ze uitleveringsverdragen mee hebben."

Netjes: "Omdat er nu westerlingen bij betrokken zijn, wordt nu bekend hoe erg het er aan toe gaat in Egypte. Ik zal niet m'n mond gaan houden. Er zitten duizenden jongens en meisjes onschuldig vast. Niet alleen moslimbroeders, ook liberale activisten."

"Dat ze mij zo gevaarlijk vinden in de media, dat ze zo bang zijn voor mij en me tien jaar geven, is toch te zot voor woorden", zegt Netjes. Ze noemt het 'buitengewoon grappig' dat zij is veroordeeld op basis van foutieve naam en verkeerd paspoortnummer. "Ze hebben een niet-bestaand persoon als terrorist veroordeeld." De autoriteiten hebben de naam van Netjes verkeerd overgenomen en haar sofinummer als paspoortnummer gebruikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden