Tien jaar cel voor dood van 'Hertogin van Kastanjeplein'

null Beeld ANP
Beeld ANP

De rechtbank Amsterdam heeft de 54-jarige Hans W. en zijn 55-jarige vrouw Susanna H. veroordeeld tot tien jaar cel voor de dood van Riet, hun moeder en schoonmoeder.

De rechtbank in Amsterdam vindt bewezen dat zij de tachtigjarige vrouw in juni 2016 hebben vergiftigd met een overdosis van de pijnstiller oxycodon (morfine), in haar woning aan het Kastanjeplein in Amsterdam-Oost. De straffen wijken stevig af van de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Tegen de beide verdachten was zestien jaar cel geëist voor moord. Volgens de rechtbank is het stel verantwoordelijk voor het plegen van doodslag en niet moord, waardoor de straf lager uitvalt. De theorie dat er sprake zou zijn van zelfmoord heeft de rechtbank doorgehaald.

De rechters nemen het beide verdachten zeer kwalijk dat zij een aan hun zorg toevertrouwde, oude en kwetsbare vrouw om het leven hebben gebracht. Verzwarend is dat het slachtoffer ook nog eens hun eigen moeder en schoonmoeder was. De rechtbank houdt het op een geraffineerde dood, maar komt desondanks niet tot een bewezenverklaring voor moord. Het raffinement zit vooral in de periode na de dood, man en vrouw zouden de buitenwereld steeds hebben doen geloven dat de vrouw een natuurlijke dood was gestorven.

Erfenis

Het was de verdachten vermoedelijk te doen om de erfenis, waar W. als enige recht op had. Haar jaren geleden overleden man had fortuin gemaakt in het vastgoed. Met twee broers zou er ruzie zijn geweest over de erfenis. Dat Riets eigen zoon en schoondochter - haar mantelzorgers - verantwoordelijk worden gehouden voor haar dood, is niet de enige reden dat de zaak zoveel opzien baarde in de buurt. Riet heeft dik vijftig jaar in het loodgietersbedrijf van de familie gestaan aan het plein vlakbij het Oosterpark. Die historie en haar bezit leverde
Riet de bijnaam 'Hertogin van het Kastanjeplein' op.

Belangrijkste bewijs voor de doodslag is een door de politie opgenomen telefoongesprek in de auto van W.. "Zolang wij niet bekennen, weten hun niet wie het gedaan heeft en kunnen we niet worden veroordeeld", zei hij. Tijdens dat gesprek spraken beide verdachten gedetailleerd over de dood van Riet.

Het OM bekijkt of het nog in hoger beroep gaat.

Lees ook: Een klassieke 'whodunit': wie vermoordde de 80-jarige Rietje?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden