Tien jaar beoogd fractieleider van D66

Een geval van neerstortend misbaar: 'WVC hielp bij komst commerciele tv'. Die kop, vorige week vrijdag op de voorpagina van de Volkskrant, sloeg op het KRO-programma 'Reporter', dat die avond werd uitgezonden. WVC had niet alleen geholpen, maar de toenmalige minister Brinkman had zelfs 'dubbel spel' gespeeld, zijn fractie 'besodemieterd', 'jegens de gehele Kamer niet de volle waarheid gesproken', beweerde Gerrit-Jan Wolffensperger van D66.

RUUD VERDONCK

De ernstige beschuldigingen van deze media-specialist werden nog dezelfde dag tegengesproken, toen volgde de uitzending, daarna verdween de kwestie in de doofpot. Wolffensperger stelde niet eens vragen, drong niet aan op een enquete, niks.

Toch was het raar, dat uitgerekend Wolffensperger klaagde over dubbel spel en niet juist voorlichten van de Kamer. Want niet alleen was bekend dat Brinkman commerciele tv wilde regelen (maar dan door de voordeur), ook was al lang bekend dat Nederland in Europees verband, en dan vooral door de inzet van WVC-ambtenaar Overste, die weg voorbereidde. Je kunt het niet eens zijn met de gang van zaken, maar een kwestie van de boel oplichten was het zeker niet. Het was een kwestie van af en toe de stukken lezen.

Bovendien, Wolffensperger was het helemaal eens met het binnenhalen van commerciele tv. Dat hij het niet goed volgde is iets anders, maar daar kun je tien jaar later Brinkman niet de schuld van geven. Sterker nog, van Wolffensperger mocht commerciele tv ook gerust inbreken in Nederland. In zijn tijd als Amsterdamse wethouder met de kabel in portefeuille sloot hij de meest merkwaardige deals met commerciele omroepen. D'r is nog een tijd een kamertje geweest met een stopcontact, dat 'studio' werd genoemd en waar heel Amsterdam tv-programma's mocht komen maken: de tegenprestatie om Sky Channel aan gratis gebruik van de kabel te helpen. Er kwam nooit iemand, maar dat lag niet aan Wolffensperger.

Als er ooit een parlementaire enquete komt naar de komst van commerciele tv in Nederland, dan zullen de verhoren van het Kamerlid Wolffensperger buitengewoon interessant worden. Al was het maar omdat er zeker vijf stations zijn (niet allemaal meer in leven) die hun overleg met Wolffensperger voor een advies versleten hebben.

Wolffensperger zei ook nog: 'Het enige wat je kunt doen, is constateren dat het iets zegt over het functioneren van de man die op het ogenblik fractieleider is van het CDA. En beoogd premier van Nederland.'

Het was dus alleen een boertje voor de verkiezingsstrijd. Toch kan het geen kwaad als de doopceel van Wolffensperger in relatie tot commerciele tv eens gelicht werd. Per slot van rekening jubileert hij binnenkort: tien jaar beoogd fractieleider van D66.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden