Tien Geboden toont hoe mensen in het leven staan

Het positieve imago van Lilian Janse-Van der Weele, de SGP-vrouw met spierballen, liep afgelopen zaterdag in de 'Tien Geboden' een flinke deuk op. Zij verklaarde zich vóór de doodstraf en deed daarbij er ook nog een schepje bovenop. "Het klinkt misschien hard, maar ik geloof dat ik - zolang ik het vreselijke lot van zijn slachtoffers maar in gedachten houd - zelf de beul zou kunnen zijn", vertelde zij interviewer Arjan Visser.

Tal van lezers reageerden geschrokken op deze uitspraak van de SGP-politica uit Vlissingen. Barbaars, misdadig, schokkend, luidden de conclusies in menige brief aan de redactie.

Dat was opvallend, want wie de SGP een beetje kent, weet dat sinds jaar en dag in het verkiezingsprogramma van de partij een pleidooi voor de doodstraf staat voor 'uitzonderlijke, ernstige en onomstotelijk bewezen gevallen, zoals moord, oorlogsmisdaden en terroristische aanslagen'. De partij is ook fel tegen abortus en euthanasie.

In de 'Tien Geboden' liep mevrouw Janse keurig dit rijtje af. De uitspraak dat zij eventueel zelf wel de beul zou willen zijn, was opmerkelijk, maar op zichzelf wel consequent: als je voor de doodstraf bent, moet je bereid zijn deze ook te voltrekken.

Waarschijnlijk hadden lezers een ander beeld van deze Zeeuwse, juist vanwege haar inzet om lijsttrekker te worden van een lokale afdeling van een partij die op dit punt al jaren onderwerp is van een juridische strijd. Daarmee oogstte ze bewondering en respect. En daardoor zullen mensen mogelijk hebben gedacht dat zij, die het SGP-taboe op het passief kiesrecht voor vrouwen doorbrak, ook andere, mildere standpunten zou aanhangen.

Integendeel, uit het interview blijkt dat zij haar mannenbroeders allerminst afvalt. Waarom zou je anders lid willen zijn van deze orthodoxe partij?

Het interview met haar was bijzonder, juist vanwege haar openhartigheid en doorzettingsvermogen. Zij loog weleens over haar gewicht, ze was soms best jaloers en koos ook wat betreft haar echtgenoot niet voor de makkelijkste weg.

De 'Tien Geboden' is één van de best gelezen en hoogst gewaardeerde interviewrubrieken van Trouw. De meeste rubrieken raken op een gegeven moment over hun houdbaarheidsdatum heen. Dat geldt niet voor deze. Tegelijkertijd roepen de geïnterviewden geregeld ergernis op, zoals in het geval van mevrouw Lilian Janse, of eerder dit jaar René van der Gijp.

Deze oud-profvoetballer en voetbalanalist bij één van de commerciële omroepen veroorzaakte bij onze lezers irritatie. Vanwege zijn schreeuwerige en ietwat platte imago én vanwege zijn uitspraken die nogal schuurden met de bijbelse Tien Geboden, zoals: 'Ik ben haar niet trouw'. Datzelfde gold voor de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans die nogal openhartig was over zijn haperende seksleven.

Zij horen niet thuis in de 'Tien Geboden', luidt bij deze geïnterviewden het bezwaar van sommige lezers. Laat Arjan Visser eens mensen interviewen die wel in God geloven, is een andere regelmatig terugkerende klacht. Dat doet Arjan Visser ook, getuige het interview met ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten en nu met Lilian Janse.

Via de 'Tien Geboden' krijgen wij inzicht in hoe geïnterviewden terugblikken op hun leven en hoe zij in het leven staan. Dat levert regelmatig pareltjes aan inzichten op. Als wij alleen maar dezelfde soort mensen zouden interviewen, aan wie niemand aanstoot neemt, dan worden de 'Tien Geboden' vreselijk saai. Juist de diversiteit aan mensen prikkelt ons en maakt deze rubriek tot een succes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden