Tien artikelen die u ook na uw vakantie niet mag missen

Beeld thinkstock

Terwijl u op vakantie was wemelde het op Trouw.nl van de mooie, ontroerende en schokkende verhalen. Van een Israëlische schrijver die zich uitspreekt tegen het geweld in Gaza tot een interview met een MH17-nabestaande die oproept tot verzoening. We zetten de tien meest memorabele verhalen voor u op een rij. Tijdloos leesvoer dat ook na de zwoele zomeravonden hier of elders op de wereld zeer interessant is.

1. 'We moeten kunnen vergeven, we willen niet omzien in wrok'

Op vakantie of niet, niemand zal het nieuws over de neergeschoten vlucht MH17 zijn ontgaan. De dood van bijna 300 passagiers, onder wie 196 Nederlanders, bracht de wereld in een diepe staat van ontgoocheling. Nationale en internationale rouw, vele herdenkingen en een overheersend gevoel van woede waren het gevolg. Die woede is niet te bekennen bij Robbert van Heijningen. Zijn jongere broer kwam om bij de ramp, maar toch kiest hij voor bezinning en verdraagzaamheid. "Al die boosheid, ik probeer die barrière van woede, meer strijd, meer slachtoffers en meer pijn te slechten", aldus Robbert in een interview met Trouw.

Lees hier het artikel

De broer van Robbert van Heijningen kwam om bij de ramp met vlucht MH17Beeld Sjaak Verboom

2. Sieb Posthuma (1960-2014): Dit is mijn geschiedenis, hier doe ik het mee

Het nieuws over het overlijden van illustrator Sieb Posthuma sloeg in als een bom op Twitter. De talentvolle alleskunner en geboren Rotterdammer 'zag het licht niet meer in het leven', zei zijn uitgeverij Querido vlak na zijn dood. Twee jaar geleden vertelde Posthuma Trouw al over zijn moeilijke jeugd en 'ingewikkelde achtergrond'. Toen hij 21 was pleegde zijn stiefmoeder zelfmoord en vier jaar later maakte ook zijn biologische moeder een einde aan haar leven.

"Ik was net overeind gekrabbeld, begon als jong volwassene te geloven dat er nu eenmaal moeders zijn die niet voor hun kroost kúnnen zorgen, toen ik in één klap weer werd teruggezet op nul. Zie je nou wel? Mijn bestaan is niet belangrijk genoeg. Ik was razend. Op mijn moeder, op mijn vader, op allebei. Wat zijn jullie eigenlijk voor losers? Als je een rotleven hebt, dan heb je dat rotleven maar voor je kind!".

Lees het artikel hier

Illustrator Sieb Posthuma mocht in 2009 het Gouden Penseel in ontvangst nemen voor zijn werken bij de gedichten van Annie M.G. Schmidt.Beeld anp

3. Vijf misverstanden over de participatiesamenleving

Een soepel functionerende participatiesamenleving op touw zetten, is niet zo makkelijk als het lijkt, zegt scheidend bijzonder hoogleraar Evelien Tonkens. Over diezelfde participatiesamenleving heersen namelijk veel misverstanden. Zo wordt gedacht dat de actief burgerschap (in de academische wereld een overigens een pleonasme) als vervanging dient voor de zorgstaat.

Onjuist, zegt Tonkens. "Ook uit onderzoek rond onderlinge hulp en zorg blijkt dat onbevlekt burgerschap niet bestaat. De meeste buurtgenoten gaan niet spontaan voor elkaar zorgen en elkaar helpen als de overheid zich terugtrekt. De kleine groep die wel hulp geeft, gaf die al, maar in werk of aan elders wonende familie." Ze zette in totaal vijf misvattingen hierover op een rij.

Lees het artikel hier

"De participatiesamenleving is een prachtig ideaal, mits we het niet tegenover de verzorgingsstaat plaatsen", aldus scheidend hoogleraar Evelien Tonkens.Beeld anp

4. ADHD: doe normaal of slik een pil

Als kinderen niet stil kunnen zitten, hebben ze vast ADHD of een andere stoornis. Het is een populaire manier van denken waar psychologe Trudy Dehue tegen ageert. Hou op met mensen schrik aanjagen, vindt ze. "Dat we zoveel eigenschappen bestempelen tot een stoornis, betekent dat we geen variatie meer toelaten. Daar krijg ik e-mails over, zoals van een moeder in Koudum. Zij schreef me dat haar vierjarige kind een rapport met zestien minnen had gekregen. Zestien minnen, voor een kleuter! Wie verzint dat? Misschien dat sommige kinderen niet goed praten in de kring. Mógen ze? Ik kon als kleuter niet huppelen, daar werd een enorm punt van gemaakt. Toen al, en dat is sindsdien vele malen sterker geworden."

Lees het artikel hier

"Ik wil dat mensen weer ruimte krijgen om hun eigen bijzonderheid vorm te geven", aldus Trudy Dehue.Beeld Reyer Boxem

5. Zes innovaties waar niemand op zat te wachten

U kent ze wel. Die technologische innovaties waar de kwaliteit van leven eigenlijk alleen maar van achteruit gaat. Een ov-chipkaart die niet uitcheckt, de veel te ingewikkelde digitale televisie die bij onweer begint te haperen en de updates van Apple die iPhonebezitters dwingen hun inmiddels antieke model in te wisselen voor de nieuwste, peperdure variant. Trouw maakte een overzicht van de zes innovaties waar niemand op zat te wachten. Gewoon om te vieren dat we er op 1 augustus weer een bij kregen, namelijk Iban de verschrikkelijke.

Lees het artikel hier

Beeld anp

6. 'In Israël heerst ziekelijk gevoel van superioriteit'

Een Israëliër die zijn eigen volk bekritiseert. Het komt voor, maar de aantijgingen zijn zelden zo stellig als die van schrijver Nir Baram. Dat het Israëlische volk als een blok achter de Gaza-oorlog blijft staan heeft alles te maken met hun gevoel van superioriteit, meent Baram.

"Laat ik het zo zeggen: door de voortdurende propaganda hebben Israëlische Joden een moreel superioriteitscomplex ontwikkeld. Het is ziekelijk. Ze zijn er serieus van overtuigd geraakt dat ze moreel beter zijn dan Palestijnen. Ze zeggen: Wíj willen vrede, wíj doden geen onschuldige burgers, wíj respecteren kinderlevens. Terwijl de Palestijnen alleen maar bloed willen vergieten. Die moorden maar raak en hebben geen enkel respect voor welk leven dan ook, zelfs niet voor hun eigen leven."

Lees het artikel hier

Israëlische soldaten poseren met de nationale vlag.Beeld afp

7. Waar blijft dat ebolavaccin?

Terwijl het Midden-Oosten in brand stond en het aan het conflict tussen Oekraïne en Rusland maar geen einde kwam, greep in West-Afrika de zeer besmettelijke ziekte ebola om zich heen. Nog steeds worstelen artsen met de bestrijding ervan en het dodental blijft oplopen. Toch werd er maandenlang gezwegen over een vaccin. Waarom? Westerse farmaceuten zagen er geen brood in. Afrikaanse burgers kunnen de dure medicatie toch niet betalen, zo werd er geredeneerd. Het was voor Afrikanen daarom maar te hopen dat de ziekte naar Europees grondgebied overwaaide. Inmiddels wordt er wel gewerkt aan een vaccin. Of dat te maken heeft met de besmetting van een aantal Westerse artsen is onduidelijk, maar zeker niet ondenkelijk.

Lees het artikel hier

Een lid van Artsen zonder Grenzen werkt in beschermende kleding in een geïsoleerd gebied in Guinee, het eerste land waar de ebola-epidemie uitbrak.Beeld afp

8. Laat nu duidelijk zijn dat machtspolitiek nood is

Europa blijft de Russische president Poetin onderschatten. Een miscalculatie die behoorlijke gevolgen kan hebben, zegt essayist en historicus Rob van Wijk. "De ramp met MH17 maakt duidelijk dat risico's van conflicten worden onderschat, dat Rusland niet wordt begrepen en dat lessen van de Koude Oorlog onterecht als irrelevant zijn afgedaan. Wat de vervolgstappen zijn hangt daarom af van de lessen die uit de crisis worden getrokken."

Lees het artikel hier

Beeld afp

9. Borsjtsj van eigen bieten! Zes Russische boycotrecepten

Dat er niet met Poetin te spotten valt, bleek wel toen Rusland de import van een groot aantal Westerse landbouwproducten staakte. Ook Nederland werd getroffen. Omdat we nu opgescheept zitten met een hoop van onze eigen landbouwproducten, bedacht Trouw een manier om al die overschotten weg te werken. Onder het motto 'Borsjtsj van eigen bieten!' boden wij onze lezers Russische recepten aan om zelf thuis klaar te maken. Want als de Russen onze tomaten niet inleggen, dan doen we het zelf wel. Voor elk van de meest getroffen ingrediënten vonden we een passend gerecht.

Lees het artikel hier

Borsjtsj van eigen bieten.Beeld thinkstock

10. Tien fabels over zonne-energie doorgeprikt

Altijd al gedacht dat zonne-energie niet zo veel voorstelt in de energievoorziening? Dat is een fabel die hoogleraar Wim Sinke graag wil doorprikken. In Nederland zet het met 0,1 procent van de totale energievoorziening nog niet echt zoden aan de dijk, maar zonne-energie wint aan terrein. Wereldwijd wordt zonne-energie een grote rol toegedicht. Niet alleen door milieugroepen. Ook Shell ziet in één van zijn scenario's een aandeel van bijna 40 procent van de totale energiebehoefte in 2100.

Het blijft Sinke daarom verbazen dat veel oude vooroordelen overeind blijven staan. "Mensen die de mogelijkheden van zonne-energie onderschatten, hebben hun getallen niet op orde. Of ze staren zich blind op al die postzegeltjes op daken. Er zijn veel meer vierkante kilometers beschikbaar. En duur is het ook niet." Hij prikt tien fabels door.

Lees hier het artikel

Roof Garden Arnhem op het bovenste dek van de parkeergarage aan de Langstraat, met onder meer biologische sapjes en hapjes én zonnecollectoren.Beeld Bert Spiertz/HH
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden