Tielse bodem vol Romeinse luxe

Een rijkelijk versierde zalfpot, een balsarium, behoort tot de topstukken die de afgelopen maanden uit de Tielse bodem werden gehaald. De archeologen daar waren ook opgetogen over een beeld van de Romeinse oppergod Jupiter. Maar de zalfpot en ook andere bronzen voorwerpen, zoals ringen en spelden, waren een verrassing. Het zijn luxevoorwerpen, en die duiden erop dat hier bij Tiel een Romeinse villa of tempel moet hebben gestaan.


De vondsten zijn gedaan op bedrijvenpark Medel, waar een terrein ter grootte van 36 voetbalvelden wordt uitgekamd door vijf archeologische bedrijven en vele vrijwilligers. Er is een uitbreiding gepland van het bedrijventerrein en voordien moet de bodem worden onderzocht op archeologische bronnen. Dat blijken er vele, en niet alleen uit de Romeinse tijd. Medel behoort tot de grootste archeologische sites in Nederland op dit moment.


De Romeinse rijkdommen, waaronder in totaal zo'n 2500 bronzen voorwerpen, werden aan de zuidkant van het terrein gevonden. Daar werden ook middeleeuwse voorwerpen aangetroffen.


Aan de noordkant van het terrein belandden de archeologen in de nieuwe steentijd en troffen ze voorwerpen aan van zo'n zesduizend jaar oud. Tussen die twee gebieden liggen nog een Romeins grafveld en een dorpje uit de ijzertijd.


Het graven in het stenen tijdperk gaat het langst duren, naar verwachting tot november dit jaar. Voor belangstellenden is er op zaterdag 8 april een open dag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden