Tickettax is wel goed voor het milieu

Zoals alle belastingen zal ook de opbrengst van de ticketbelasting in de schatkist verdwijnen. Dat is niet meer dan logisch. De fiscus loopt al decennialang ieder jaar twee miljard euro mis omdat de luchtvaartsector geen accijns en geen btw betaalt. Toch zijn VVD en consumentenbond tegen de tickettax. Milieudefensie is voor.

De luchtvaart is verantwoordelijk voor een groot deel van het broeikaseffect. De luchtvaartsector heeft het graag over slechts twee procent wereldwijd. Dat is een achterhaald getal. In Nederland gaat het momenteel al om zes procent van de CO2-uitstoot en meer dan twaalf procent van de bijdrage aan het broeikaseffect. De luchtvaart heeft namelijk een effect op het klimaat dat twee tot vijf maal groter is dan alleen het effect van de CO2. Volgens onderzoeksinstituut CE blijkt uit onderzoek dat de belasting de uitstoot door de luchtvaart in 2010 met 9 procent kan verminderen. Het milieu heeft dus wel degelijk baat bij de tickettax.

Als de VVD werkelijk begaan is met het lot van hardwerkende gezinnen en het milieu, kan ze beter pleiten voor het afschaffen van btw op binnenlandse vakanties. De meeste modale families gaan nog altijd op vakantie in Nederland of een van onze buurlanden. Dat is ook leuk en stukken milieuvriendelijker dan naar Turkije te vliegen.

Milieudefensie gunt iedereen een fijne vakantie, maar het is van den gekke om juist de meest milieu belastende reizen belastingvrij aan te bieden. Nu de fiscus voor het eerst met een aanslag op de stoep staat, moeten de luchtvaartondernemers niet gaan beweren dat ze niet willen betalen omdat ’het milieu er niet bij gebaat zou zijn’. Dat is onzin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden