Tichelaar stapt op na verhit debat in Drentse Staten

affaire | Jacques Tichelaar is teruggetreden als commissaris van de koning in Drenthe.

De commissaris lag onder vuur omdat hij het bedrijf van zijn schoonzuster naar voren had geschoven voor een opdracht. Dagblad van het Noorden en de Volkskrant onhulden dat afgelopen zaterdag. In eerste instantie ontkende Tichelaar, maar later gaf hij toch toe haar naam te hebben genoemd. Na een eerdere, soortgelijke affaire had hij beloofd zich nooit meer te zullen mengen in zaken waarbij familie is betrokken.


Zowel oppositie als coalitie legde Tichelaar in een debat in de Drentse Staten flink het vuur aan de schenen. "Een incident is eenmalig, maar als zoiets een tweede keer gebeurt, zeker na een belofte, dan is er serieus iets mis", trapte SP-er Wim Moinat af, die eraan toevoegde te hopen dat de CdK de eer aan zichzelf zou houden. Ook PVV'er Nico Uppelschoten zei dit met zoveel woorden.


Hoe kan het, wilde Marianne van der Tol van D66 weten, dat Tichelaar steeds dezelfde fout maakt? "Is het zelfoverschatting? Domheid? Arrogantie? Wat een enorme miskleun om dit onder de pet te houden."


Frank Duut van 50Plus nam het de commissaris vooral kwalijk dat hij in eerste instantie ontkend had. Veel Statenleden betreurden de invloed van zulke affaires op het aanzien van de politiek, en van Drenthe.


Tichelaar begon zijn betoog beheerst, met nederige excuses en hij kroop door het stof. Hij maakte duidelijk dat hij graag wilde aanblijven, maar zich realiseerde dat die beslissing niet aan hem was. "Voor u staat een aangeslagen, maar geen verslagen iemand", zei hij. Maar naarmate het debat feller werd, werd ook Tichelaars toon verhitter.


De Statenleden spraken hem aan op een opmerking die Tichelaar zaterdag maakte bij RTV Drenthe. "Ik zou het morgen weer zo doen", zei hij daar. Nee, nuanceerde hij gisteravond - dat kwam voort uit emotie.


Met alle respect, riposteerde Roelie Goettsch van de PvdA, maar met dit soort situaties omgaan hoort wel bij het commissariaat. "Ik verwacht van u dat u er professioneel mee omgaat en uw emoties ergens anders uit dan op een formeel moment, zoals op de radio."


Na een schorsing van anderhalf uur betrad Tichelaar het spreekgestoelte en zei dat hij de woorden van de Statenleden op zich had laten inwerken.


"Het vertrouwen in mij ervaar ik als volstrekt onvoldoende", aldus de commissaris, die toevoegde dat hij zijn familie en gezondheid te belangrijk vond. Deze week heeft hem ontzettend veel pijn gedaan, zei hij verder. "Ook de aantijgingen in het debat hebben me geraakt. Daarom besluit ik per direct af te treden."


Gedeputeerden Bijl, Jumelet en Stelpstra reageren verslagen op het aftreden van Tichelaar. "Een verlies voor Drenthe en een groot persoonlijk drama", zegt Bijl. Hij noemt de afgetreden commissaris 'een voorvechter voor de Drentse zaak'.


Hans Spekman, landelijk voorzitter van de PvdA, en lijsttrekker Lodewijk Asscher noemen de beslissing van Tichelaar 'verstandig.' Premier Rutte 'respecteert' diens besluit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden