Tibetaanse dichteres: Stop zelfverbranding

null Beeld

De Tibetaanse dichteres Tsering Woeser heeft online opgeroepen tot een einde aan de zelfverbrandingen waarmee Tibetaanse monniken, nonnen en leken protesteren tegen de Chinese overheersing. Zulke zelfdestructieve acties doen niets voor het Tibetaanse doel om onafhankelijk te worden van de Volksrepubliek, vindt zij.

Sybilla Claus

Woeser schrijft 'veel verdriet te voelen' over de ruim twintig mensen die zich het afgelopen jaar in brand hebben gestoken. Ze riep invloed- rijke Tibetanen op te helpen deze dodelijke vorm van protest te stoppen.

Daarmee gaat zij een stap verder dan de dalai lama, die weigert zijn volgelingen te vertellen wat ze moeten doen. De Tibetaanse gemeenschap is zwaar aangeslagen door de zelfverbrandingen, maar de keerzijde is dat het wel aandacht genereert. De meningen zijn daarom verdeeld over dit 'actiewapen': "Als zij dit pad kiezen, moeten wij hen steunen", zegt activiste Dechen Pemba.

De afgelopen weken heeft Woeser, die huisarrest heeft, foto's en informatie op haar blog gezet over de zelfverbrandingen. Ook wees ze op de veiligheidsmaatregelen in Tibetaanse gebieden, die in maart nog veel strenger zijn dan normaal.

Vandaag herdenken de Tibetanen de eerste grote opstand tegen China in 1959, die tot gevolg had dat de dalai lama moest vluchten. Velen vertrokken met hem.

De hoogste partijbaas van de provincie Tibet, de in augustus benoemde Chinees Chen Quanguo, riep eind februari zijn ondergeschikten al op om internet en mobiele telefoons bijzonder scherp in de gaten te houden. Elke 'vijandige kracht' zal vernietigd worden, aldus Chen.

Woeser mocht vorige week haar huis in Peking niet uit en kon zo haar onderscheiding van het Prins Claus Fonds niet ophalen bij de Nederlandse ambassadeur.

> Hoe verklaart de tweede generatie Tibetanen in ballingschap de plotselinge populariteit van het gruwelijke fenomeen van zelfverbranding binnen het doorgaans geweldloze boeddhisme? Lees het vandaag in Trouw.

De Verdieping: Hoogste offer voor Tibet

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden