Thuiszorgorganisatie stelt klantenstop in

(Novum) - Thuiszorgorganisatie Meavita stopt in augustus met het aannemen van nieuwe klanten die gespecialiseerde thuisverpleging nodig hebben. De op twee na grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, twintigduizend werknemers, heeft er geen geld meer voor. Meavita-voorzitter Theo Meuwese zegt dinsdag in Trouw dat alleen de 'schrijnende' gevallen nog worden geholpen.

Ook de grootste thuiszorggroep, Evean met 34 duizend medewerkers, zit binnenkort aan het maximum aantal zorgklanten waarvoor ze dit jaar geld krijgt, schrijft de krant. De thuiszorgorganisaties zitten in de problemen vanwege de overheveling van de thuiszorg van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten naar de de Wet op de maatschappelijke ondersteuning (WMO) per 1 januari.

Gemeenten bepalen zelf met welke zorgaanbieders zij samenwerken. Dit kan leiden tot onzekerheid bij werknemers, omdat hun werkgever opdrachten kan verliezen. De sector voorziet ontslag voor duizenden verzorgenden. Vorige week stelde staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) eenmalig twintig miljoen euro extra beschikbaar voor het oplossen van personeelsproblemen in de thuiszorg. Volgens Meuwese is dat veel te weinig.

Gemeenten willen de thuiszorg zo goedkoop mogelijk inkopen. Volgens Meuwese is het uurtarief voor huishoudelijke hulp in twee jaar van 26 euro naar 20 euro gedaald. Gemeenten zouden niet meer dan 15 tot 17 euro per uur willen betalen. "Daarvan kunnen wij onze vaste krachten niet betalen. Dat moeten goedkope alfahulpen worden."

Thuiszorgorganisaties overleggen met de gemeenten over de prijs. "In gemeenten die de laagste prijs willen, stoppen we ook met het aannemen van nieuwe klanten voor huishoudelijke hulp", waarschuwt Meuwese. "Wij doen niet meer mee in gemeenten die zorg voor die prijzen willen." Volgens de voorzitter zit de sector in een glijvlucht omlaag. "De overheid is gewoon bezig met een koude sanering."

Bussemaker wil een gesprek met Meavita. "Dit roept veel vragen op. Ik wil uitgezocht hebben wat er aan de hand is", zei Bussemaker vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. De staatssecretaris vindt het 'onwenselijk' dat de thuiszorg wordt aanbesteed onder de kostprijs. Op dit moment wordt er een onderzoek uitgevoerd naar de aanbesteding in de thuiszorg. De resultaten worden in september verwacht. "Dan doe ik ook concrete voorstellen tot verbetering", zei Bussemaker.

De staatssecretaris was naar de Kamer geroepen door Fleur Agema (PVV) om opheldering te verschaffen over berichten dat ouderen door zuinige gemeenten zouden worden gedwongen om in een tehuis te gaan wonen, waardoor deze gemeenten op de thuiszorg kunnen beknibbelen. Bussemaker zei geen aanwijzingen te hebben dat dit gebeurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden