Thuiszorg prijst dure hulp aan

Thuiszorginstellingen slijten hun cliënten dure vormen van zorg om marktaandeel te behouden. De kosten voor de AWBZ vallen hierdoor een stuk hoger uit dan geraamd.

door Wybo Algra

Dat zegt Jan Coolen, coördinator AWBZ-zorg bij koepel Zorgverzekeraars Nederland. De toenemende concurrentie in de thuiszorg leidt er volgens Coolen toe dat thuiszorginstellingen zich als ware marskramers gaan gedragen. Coolen: „Ze suggereren hun cliënten dan om, naast eenvoudige huishoudelijke hulp, ook ondersteunende begeleiding aan te vragen. Dat kost veertig euro per uur en de cliënt hoeft geen eigen bijdrage te betalen.” Ter vergelijking: schoonmaakhulp kost tussen de 15 en 25 euro per uur.

Kennelijk hebben de verkoopacties van de thuiszorginstellingen succes, concludeert Coolen. In september 2005 werd er nog van uitgegaan dat 4,5 procent van alle thuiszorg bestond uit de dure ondersteunende begeleiding. Sindsdien zijn de statistieken danig bijgesteld naar ongeveer twaalf procent voor dit jaar: bijna driemaal zoveel. Opvallend is volgens Coolen ook dat meer dan de helft van de aanvragen voor thuiszorg niet van de cliënt komt, maar van thuiszorginstellingen.

Directeur Aad Koster van Actiz, brancheorganisatie van de thuiszorg, erkent dat het percentage ondersteunende thuiszorg stijgt. „Maar niet de klant of de thuiszorginstelling bepaalt welke zorg iemand krijgt, maar het Centrum Indicatiestelling Zorg.” Hij denkt dat dit onafhankelijke indicatieorgaan zijn werk beter doet, zodat mensen precies de zorg krijgen die ze nodig hebben. Maar ook Koster denkt dat de kosten van de AWBZ hoger zullen uitvallen. Dit vanwege de veranderingen in de huishoudelijke thuiszorg, die op 1 januari naar de gemeenten verhuist. „De tendens is daar toch: zo goedkoop mogelijk. Maar bij de huishoudelijke thuiszorg hoort ook vroege signalering, bijvoorbeeld van beginnende dementie als cliënten drie keer vergeten het gas uit te draaien. Als personeel wordt ingezet dat niet is getraind, belanden mensen eerder in verpleeg- of verzorgingshuis.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden