CBS

Thuiswerker is vaak overwerkt

null Beeld ANP
Beeld ANP

Thuis even dat laatste klusje afmaken, dat ene mailtje versturen of dat rapport doorspitten dat al weken ligt. Bijna twee miljoen Nederlanders hebben zo'n thuiswerkdag of gebruiken de vrije uurtjes in de avond of in het weekeinde om achterstallig werk weg te werken. Maar heel ontspannen gaat dit incidentele thuiswerken niet.

Jeannine Julen

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag presenteert. In 83 procent van de gevallen ervaren mensen die soms thuiswerken een hoge werkdruk en voelen ze zich overwerkt.

Het onderwijs telt de meeste werknemers die een dag in de week thuiswerken of een paar uurtjes van hun vrije tijd afsnoepen om alles af te krijgen. Van alle ondervraagde onderwijzers voelt zeker 66 procent zich genoodzaakt om thuis nog wat proefwerken of werkstukken na te kijken. Opvallend genoeg is ook hier het ziekteverzuim ontzettend hoog, blijkt uit eerdere publicaties van het CBS.

Ook managers en ICT'ers zijn te vinden in de topdrie van veelvuldige thuiswerkers en ook zij ervaren een hoge werkdruk. Kunstenaars, auteurs en zzp'ers gebruiken het thuisfront vaak als structurele werkplek. Maar ook voor hen geldt (in 67 procent van de gevallen) dat ze veel overwerken.

'Overcompensatie en thuiswerken'

Een verschijnsel dat voor een groot deel te wijten is aan overcompensatie, zegt onderzoeker Nick van der Meulen van de Universiteit van Amsterdam. "Wie tussen de bedrijven door even boodschappen gaat doen, heeft het gevoel dat te moeten compenseren. In plaats van één uurtje extra werken, werkt hij soms wel twee uur door."

Wat volgens Van der Meulen ook meespeelt: thuiswerken kan oneindig lang doorgaan. "Het is voor een thuiswerker veel makkelijker om te zeggen: 'Ik maak dit nog even af of verstuur dit mailtje nog even'. Degene die op kantoor werkt, trekt de deur achter zich dicht en neemt het werk niet mee naar huis."

Maar thuiswerken is niet alleen maar kommer en kwel, ontdekte Van der Meulen tijdens zijn promotieonderzoek aan de Rotterdam School of Management. Integendeel. Wie veel werk wil verzetten, kan beter een dagje vanuit huis zwoegen omdat er dan minder afleiding is van collega's.

En ook de organisatie heeft er baat bij: veelbelovende hoogopgeleiden werken liever voor een organisatie die thuiswerken als mogelijkheid aanbiedt dan voor een die dat uitsluit. "Als thuiswerken steeds meer voorkomt, wil je niet de organisatie zijn die moet zeggen: bij ons kan dat niet. Voor jou vijf anderen, zegt de sollicitant dan."

Trainingssessies

Tijdens die vier jaar promoveren signaleerde Van der Meulen ook dilemma's, maar van een andere aard dan een hoge werkdruk. De werknemer die geregeld thuiswerkt, weet niet altijd goed wat er speelt in zijn organisatie. En de manager die zijn personeel flexibiliteit belooft in de vorm van een thuiswerkdag en dat niet nakomt, kan rekenen op een minder productieve en ontevreden werkploeg. "Waarom zou ik dan nog zo hard werken, denkt het personeel dan."

De oplossing? Van der Meulen: "In de praktijk zag ik dat de bedrijven die het meest succesvol waren veel trainingssessies achter de rug hadden".

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden