Thuiswedstrijd voor Netanjahoe in Republikeins Congres

WASHINGTON - Het was voor Israëls premier Benjamin Netanjahoe gisteren bij zijn toespraak voor het Amerikaanse Congres een stralende hemel.

Israël opgediend als een tweede Amerika in het Midden-Oosten ging er in als koek: twee democratieën gebaseerd op een vrije markt van goederen en ideeën. Een staande ovatie oogstte Netanjahoe met zijn uitspraak dat Jeruzalem nooit en te nimmer opnieuw een verdeelde stad zou worden. Hij wekte nog groter enthousiasme met de uitspraak dat ook in Israël, net als in Amerika, de tijd van een groot overheidsapparaat tot het verleden behoort. Het kan eigenlijk niet mooier, een Israëlische premier die perfect Amerikaans Engels spreekt, een van ons dus, en zich bedient van vertrouwde termen uit de dagelijkse soap opera's: vrede die gebaseerd is op 'vertrouwen', 'respect' en 'wederkerigheid'. Wat komt in de Amerikaanse huiskamer mooier over dan het streven naar democratie en het eerbiedigen van mensenrechten als basis voor echte vrede? Dat Netanjahoe zweeg over de prijs van vrede, en Arafat noch de PLO noemde deed niet ter zake.

Het was de dag ervoor in het Witte Huis iets minder stralend geweest. President Clinton wil zo kort voor de verkiezingen natuurlijk geen ruzie maken met de Israëlische premier, maar het was duidelijk dat het niet echt botert tussen hem en Netanjahoe. De Amerikaanse president zegde ondanks de politieke meningsverschillen Netanjahoe steun toe, maar sprak tegelijkertijd over een gewenningsproces. En wat moedeloos voegde Clinton daar aan toe dat Israël zelf moet bepalen op welke voorwaarden het vrede wil sluiten.

Politiek is Netanjahoe de winnaar. Hij is op het juiste moment naar Washington gekomen. Zijn bezoek valt samen met een discussie in Amerika over de veiligheid van Amerikaanse militairen in Saoedi-Arabië die twee weken geleden in Dahran het slachtoffer werden van een terroristische aanslag. Amerika staat dan ook open voor het argument dat terreur en vrede niet samengaan. Het is bovendien een verkiezingsjaar waarin het noch voor de president noch voor de meeste congresleden opportuun is met Israël of de invloedrijke Joodse gemeenschap een discussie aan te gaan over vrede in het Midden-Oosten. De Republikeinen, die de dienst uitmaken in het Congres zijn heel gelukkig met Netanjahoe. Zij zien in diens overwinning een nederlaag van Clinton. Velen vonden dat Peres met zijn vredespolitiek wat al te snel door de bocht ging. En vooral Netanjahoes economisch liberale en politiek 'Republikeinse' opvattingen spreekt hen aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden