Thuiskomst na keerpunt in Mekka

Zij die er geweest zijn noemen het een wedergeboorte. De hadj is een hoogtepunt in het leven van veel moslims en één van de vijf fundamenten van de islam. Iedere moslim moet, indien hij het zich kan veroorloven, ten minste één keer in zijn leven de tocht naar Mekka beleven.

Een musje vliegt door de lege hal van Schiphol. Het is zes uur in de ochtend. Gespannen kijken vier mannen naar de beeldschermen waarop de aankomsttijden van de vliegtuigen staan aangegeven. De KL0436 waarop zij wachten heeft anderhalf uur vertraging. In deze Boeing zitten 397 moslims die de traditionele pelgrimstocht, de hadj, in Mekka hebben volbracht.

De reis is zeker geen vakantie. Gedurende een maand trekken miljoenen pelgrims van Mekka naar verschillende heilige plaatsen en weer terug. De tocht wordt meestal gecombineerd met een bezoek aan Medina, de plaats waar profeet Mohammed is begraven. Bij reisbureau Sans Frontières in Amsterdam is het organiseren van de hadj een specialiteit.

,,Er komt zoveel bij kijken'', legt Malica Boulnouar uit. ,,Het is voor veel mensen een keerpunt in hun leven. Ze hebben er vaak jaren voor gespaard. Alles bij elkaar kost het al gauw 5000 gulden. Dat geld mag niet geleend worden, de reis mag ook niet bekostigd worden met oneerlijk verkregen geld.''

De voorwaarden en veiligheidseisen die de Saoedische regering aan de pelgrims stelt zijn strikt. ,,Je moet kunnen aantonen dat je moslim bent door een bewijsje van regelmatig moskeebezoek af te geven. Je paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn. De Saoediërs zijn bang dat de mensen anders niet meer terug willen, want wat is nou mooier dan te wonen en te sterven op deze heilige plek'', aldus Boulnouar.

Sans Frontières probeert in te spelen op de vraag van alleenstaande vrouwen die de reis willen maken maar niet over het juiste reisgezelschap beschikken. Als vrouw mag je namelijk niet alleen reizen. Het komt nog wel eens tot ongeregeldheden als een vrouw in het gedrang van de pelgrims verstrikt raakt.

,,De beste oplossing is als twee mannelijke familieleden een vrouw begeleiden en haar veilig door de menigte loodsen. Zij 'plakken' letterlijk tegen haar aan zodat ze voldoende beschermd wordt. Maar als je man je niet kan vergezellen en je geen zoon, broer of vader hebt ben je in feite niet in staat de hadj te maken. Dan is het slechts toegestaan onder toezicht van een imam. Wij willen volgend jaar een vliegtuig charteren en onder begeleiding van imams de complete reis aanbieden. Volledig verzorgd. Het enige dat de mensen dan nog hoeven te doen is geld meenemen voor souvenirs.''

Mekka ligt midden in de woestijn en is alleen toegankelijk voor moslims. ,,Door middel van een verkeersbord worden niet-moslims de andere kant op gewezen'', zegt Malica Boulnouar lachend. In de grote moskee in Mekka staat de Ka'aba, een twaalf meter hoge kubus, bedekt met een zwarte doek. In de zuidoosthoek is een zwarte steen, de Hadjar-i-Aswad, ingemetseld. Volgens de overlevering is deze steen afkomstig uit het paradijs en het middelpunt van de wereld.

,,Het is echt vechten om er bij te komen. Iedereen wil die steen aanraken'', zegt Abdel uit Naaldwijk. Hij wacht op zijn broer Mimoun. ,,De tocht naar Mekka is het allermooiste wat je kan overkomen, zeker weten.'' Met een camera in de hand sluit hij zich aan bij zijn familie. Gespannen proberen ze een glimp op te vangen van Mimoun, die zich in de verte een weg door de menigte baant. Het is kwart voor acht. Honderden mensen hebben zich verzameld onder een geel bord met daarop in het Arabisch en Nederlands geschreven 'hadji'.

Een Marokkaanse vrouw in een djellabah draagt een dienblad met dadels en karnemelk. Om haar heen vallen familieleden geëmotioneerd in elkaars armen. De pelgrims dragen zonder uitzondering witte kleding. ,,Als je terugkeert uit Mekka draag je wit als teken van reinheid. Daarna leef je een keurig leven, zonder onzedige gedachtes'', legt Abdel uit.

Om acht uur omhelst Mina Alidu haar broer Ismael. Haar zussen juichen uitbundig. Ze dragen voor de gelegenheid traditionele Ghanese kleding.

Mina kijkt verdwaasd rond en kan door vermoeidheid nauwelijks een woord uitbrengen. ,,Het was zo mooi, maar heet, het was er wel 36 graden'', vertelt ze. Tussen haar bagage ligt een goudkleurige thermosfles met geneeskrachtig water uit de Zem Zem-bron die onder de Ka'aba stroomt. Het is wachten op zus Hagia Baby Autin. Daarna gaat de familie naar Den Haag, waar de hadj wordt afgesloten met een bezoek aan de moskee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden