Thuishulpen in Oss eisen hun baan terug

Werkgevers, gemeenten, bonden en Rijk blijven naar elkaar wijzen

MARCO VISSER

Werkonderbrekingen, loonoffers en ontslaggolven. In de thuiszorg zijn ze zo normaal dat het nauwelijks nog opvalt. Tenzij actievoerders zo ver gaan om het gemeentehuis te bezetten, zoals nu in Oss.

Medewerkers van thuiszorgorganisatie Pantein-Vivent kamperen sinds donderdag in de kantoren van de Osse ambtenaren en zijn niet van plan te vertrekken tot ze een baangarantie hebben. Niet van Pantein- Vivent zelf, want die organisatie ging vorige maand failliet. Wel bij de thuiszorginstelling die het werk straks overneemt. En dan tegen het salaris dat ze gewend waren.

Pantein-Vivent ging aan die salarissen ten onder. De vergoeding van de gemeenten was te laag om de lonen te kunnen betalen. Dat klinkt alsof de thuiszorgmedewerkers dikke boterham verdienden met hun werk. Zo is het niet. Het gemiddelde uurloon ligt rond de dertien euro.

Toch is dat te veel, vindt ook een andere zorgaanbieder Vérian. De organisatie die onder meer actief is in Gelderland, Utrecht en Noord- Brabant wil 25 procent op het salaris korten. Anders gaat Vérian het failliete Pantein-Vivent achterna, of de andere thuiszorgorganisaties die niet meer bestaan.

Daarom moeten gemeenten de thuiszorginstellingen meer betalen, zeggen vakbonden. Geen geld, roepen de gemeenten. Zij wijzen naar de bezuinigingen vanuit Den Haag. Ja, zo blijven we naar elkaar wijzen, reageert de FNV.

Dat is een kernachtige samenvatting van het conflict. Blijven wijzen, van vakbond, naar zorginstelling, naar gemeente, naar Den Haag en weer terug. Een cirkel waar niemand verder mee komt. Dat gebeurt eigenlijk al sinds het kabinet in 2012 omvangrijke hervormingen aankondigde.

Vanaf 1 januari dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuningen van ouderen en gehandicapten. Dat moeten zij doen met 32 procent minder budget. Dus moet het anders in de thuiszorg, met minder geld en uiteindelijk meer mantelzorg door familie en kennissen. Als dat ooit al zal lukken, dan toch zeker niet van de ene op de andere dag. De conflicten die nu spelen zijn daar een sprekend voorbeeld van.

De komende twee jaar zijn 'overgangsjaren', inclusief een speciale toelage van 75 miljoen euro per jaar voor mensen die geen thuishulp uit eigen portemonnee kunnen betalen. Dat moet enige tijd voor lucht zorgen en zo'n 14.000 banen redden totdat iedereen vertrouwd is met het nieuwe systeem.

Tot zo ver de theorie. Volgens de FNV zijn er pas 200 banen gered en loopt de teller van het aantal aangekondigde ontslagen op tot 30.000. Dat heeft ook grote gevolgen voor de cliënten van de thuishulpen; geen groep die snel een gemeentekantoor zal bezetten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden